Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
© Melexis - i illustrativt syfte
Komponenter |

Så kringgår Ryssland sanktionerna på halvledare

Trots hårda sanktioner fortsätter det att strömma in halvledare från väst till Ryssland. Enligt uppgick ökade landet sin import av halvledare med hela 33 procent förra året.

Västerländska mikrochips som används i smartphones och bärbara datorer fortsätter att ta sig in i Ryssland och stöttar dess militära arsenal, visar ny analys.

Handelsdata som analyserats av CNBC visar att Moskva har köpt ett ökat antal halvledare och annan avancerad teknologi genom mellanhänder – exempelvis Kina och anda länder.

Under 2022 importerade Ryssland halvledarteknologi för 2,5 miljarder dollar, upp från 1,8 miljarder dollar 2021.

KSE-institutet, ett analytiskt centrum vid Kyiv School of Economics, analyserade nyligen 58 delar av rysk militärutrustning som från slagfälten i Ukraina och hittade mer än 1 000 utländska komponenter, främst västerländsk halvledarteknologi.

Flertalet av dessa komponenter är föremål för exportkontroll och sanktioner. Men enligt analytiker som CNBC varit i kontakt med hittar dessa komponenter in i Ryssland via handelsvägar som inkluderar Kina, Turkiet, Förenade arabemiraten och andra mellanhänder.

"Ryssland kan fortfarande importera alla nödvändiga västerländska kritiska komponenter för sin militär", säger Elina Ribakova vid Peterson Institute for International Economics, en av författarna till KSE Institutes rapport.

Enligt  KSE:s rapport kom mer än två tredjedelar av de utländska komponenterna som identifierades i militärutrustningen från företag med huvudkontor i USA, men även från länder som Japan och Tyskland.

Data tyder på att Kina är den överlägset största exportören av mikrochips och annan avancerad teknik till Ryssland. CNBC skriver vidare att säljare från Kina, inklusive Hongkong, stod för mer än 87 procent av den totala ryska halvledarimporten under fjärde kvartalet 2022, jämfört med 33 % under fjärde kvartalet 2021. Det kanske mest uppseendeväckande är att mer än hälften (55 procent) av dessa produkter inte tillverkades i Kina, utan har istället produceras på annat håll och fraktas till Ryssland via Kina och Hongkong-baserade mellanhänder.


Annons
Visa fler nyheter
2024-04-15 11:45 V22.4.27-1
Annons
Annons