GlobalFoundries kritiserar tyska subventioner till TSMC
GlobalFoundries vd Thomas Caulfield varnar för att stöd från Berlin kan komma att snedvrida konkurrensen.
Den amerikanska foundryjätten har kritiserat subventioner som Berlin förbereder att erbjuda bolagets absolut störta konkurrent TSMC, som planerar att bygga en ny fabrik i Dresden.
Thomas Caulfield sa till Financial Times att han välkomnar konkurrens, men "på lika villkor" och höjer en varningens finger för att dessa medel till TSMC skulle kunna komma att snedvrida konkurrensen.
"Om en subvention gynnar en dominerande aktör oproportionerligt mycket, finns det en verklig risk för ett beroende av en enskild leverantör, marknadsavskärmning och mindre motståndskraftiga leveranskedjor som en konsekvens", sa Caulfield till tidningen.
En talesperson för den tyska regeringen menar dock att allt statligt stöd måste godkännas av Europeiska kommissionen, vars uppgift är att granska det och säkerställa att ”det inte snedvrider konkurrensen inom EU:s inre marknad.”
Tyskland som sedan innan har en stark halvledarindustri har huvudmålet för stora investeringar se senaste åren. Intels massiva investeringsplan för Europa kommer bland annat att resultera i två nya fabriker – som beskrivs som ett megakomplex – i staden Magdeburg. När Intel först offentliggjorde sina planer låg prislappen för dessa fabriker på 17 miljarder euro, något som förra månaden reviderades upp till totalt 30 miljarder euro.
Samtidigt har GlobalFoundries tillsammans med STMicroelectronics planer på tillsammans bygga en chipfabrik i Frankrike, ett projekt på flera miljarder euro som även det kommer att få betydande statligt stöd.
Men det finns de som riktat kritik mot omfattningen av subventionerna som den tyska regeringen använder för att locka till sig investeringar. Det har till och med kallats ett slöseri med skattebetalarnas pengar. Ett exempel som har lyfts fram är just stödet som Intel kommer att få för sitt projekt i Magdeburg, där det man ökade stödet från 6,8 miljarder euro till 9,9 miljarder euro efter att den amerikanska tillverkaren pekat på stigande energi- och byggkostnader som hinder för det hela.
TSMC:s planerade fabrik i Dresden kommer att gå under namnet European Semiconductor Manufacturing Company (ESMC), och är ett samriskbolag mellan TSMC, Bosch, Infineon och NXP.
När det hela först offentliggjordes meddelade den taiwanesiska tillverkaren att samriskföretaget kommer att ägas till 70 procent av TSMC, där Bosch, Infineon och NXP vardera äger 10 procent. Man räknar även med att de totala investeringarna kommer att överstiga 10 miljarder euro. När fabriken står klar kommer den att drivas av TSMC.
Det har tidigare rapporterats att projektet kommer att få miljardsubventioner från den tyska regeringen
GlobalFoundries chefsjurist Saam Azar säger till Der Spiegel att TSMC som företag är mer än tio gånger så stort som GlobalFoundries. Han pekar också ut att det taiwanesiska bolaget planerar att producera halvledare "i vår bakgård" och detta tillsammans med tre av det amerikanska bolagets största kunder – och för att göra detta gräver det Taiwanesiska bolaget djupt i subventionspotten
MC är mer än tio gånger vår storlek, vill nu producera halvledare i vårt grannskap som direkt konkurrerar med våra produkter, tillsammans med tre av våra största kunder, och för detta gräver vi djupt i subventionspotten. Något som Azar menar är som att "ge steroider till den största tigern." Man har nu lyft dessa farhågor till EU-kommissionen.
"Vi förväntar oss att konkurrenskommissionen undersöker om främjandet av TSMC-projektet är förenligt med europeiska lagar", fortsatte Azar till Spiegel.