Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
© tom_schmucker dreamstime.com
Komponenter |

Tyskland griper man för export av komponenter till Ryssland

Den tyska åklagarmyndigheten meddelade på tisdagen att man gripit en man misstänkt för att ha exporterat elektroniska komponenter till ett ryskt företag med militära kopplingar.

Den gripne mannen, som endast identifieras som Waldemar W., har dubbelt medborgarskap i Tyskland och Ryssland, och är vd för två företag grundade i Saarland som bedriver handel av elektroniska komponenter.

Åklagarmyndigheten skriver i ett pressmeddelande att Waldemar W. mellan januari 2020 och mars 2023 exporterat 26 elektroniska komponenter till ett företag i Ryssland som är involverat i produktionen av militärt material. Detta inkluderar drönaren "Orlan 10" som används av de ryska styrkorna i Ukraina.

Komponenterna som ska ha exporterats beskrivs dessutom som en vanlig del av den här typen av drönare och omfattas därmed av EU:s sanktioner mot Ryssland.

För att kringgå sanktionerna importerade den misstänkte först de aktuella komponenterna till Tyskland och exporterade sedan dem till Ryssland – i vissa fall via ett företag i Baden-Württemberg som han kontrollerade.

Inledningsvis var det två civila företag i Ryssland som tog emot försändelserna. Dessa förmedlade sedan vidare varorna  till tillverkaren av militär utrustning efter att ha fått information från den misstänkte. När kriget väl var ett faktum i februari 2022, började Waldemar W. att skicka komponenterna till Ryssland via Dubai och Litauen med hjälp av mottagare.

Komponenterna som exporterades sägs har ett sammanlagt marknadsvärde på cirka 715 000 euro.


Annons
Annons
Visa fler nyheter
2024-04-15 11:45 V22.4.27-2
Annons
Annons