Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
© Graphene Flagship / Dallara Automobili Spa
Teknik |

Grafenets resa från labb till marknad

I tio år har Chalmers koordinerat EU:s största forskningsprogram någonsin – Grafenflaggskeppet med en budget på 1 miljard euro. Nu summeras arbetet med att få grafen att ta klivet från labbet till ut i samhället.

Utöver en stor mängd nya produkter, patent och bolag bedöms forskningsprogrammet resultera i över 38 000 jobb i Europa fram till år 2030, enligt Challmers.

Men vad används grafen faktiskt för, det har beskrivits som ett supermaterial med förmågan att förverkliga nästa generations teknologi. Till exempel has det utvecklas sensorer för självkörande bilar, avancerade batterier, elektronik, vattenreningsmetoder och instrument för neurovetenskap med hjälp av materialet. Några av flaggskeppets mest framgångsrika projekt innehålle alltifrån en grafenoptimerad sportbil till vattenreningsfilter och solceller som är både billigare och effektivare jämfört med dagens teknik.

Grafenflaggskeppet sjösattes för tio år sedan med målsättningen att framtidssäkra Europas ledande position inom grafenforskning och innovation. Efter ett decennium får man säga att satsningen varit framgångsrik. Enligt en rapport från forskningsinstitutet WifOR kommer Grafenflaggskeppet att ha skapat ett BNP-bidrag på totalt 3,8 miljarder euro och 38 400 nya jobb i de 27 EU-länderna mellan år 2014 och 2030.

–  Sett per investerad euro och jämfört med andra EU-projekt, har flaggskeppet presterat tretton gånger bättre än förväntat vad gäller patentansökningar, och sju gånger bättre för vetenskapliga publiceringar. Vi har 17 spin off-företag som fått över 130 miljoner euro i privat finansiering – att någon investerar sina egna pengar är det verkliga exemplet på att man litar på att teknologin fungerar, säger Grafenflaggskeppets föreståndare Jari Kinaret, som är professor vid institutionen för fysik på Chalmers och initiativtagare till hela projektet i ett pressmeddelande.

Grafenflaggskeppet har gått i hamn i sin nuvarande form, men det påbörjade arbetet fortskrider i en skepnad som snarast Chalmers liknar vid en flottilj. Fortsatt kommer ett dussin projekt leva vidare inom ramen för EU-kommissionens program Horisont Europa. Chalmers kommer att koordinera projektet GrapheneEU under ledning av Patrik Johansson, professor på Chalmers.

GrapheneEU kommer att agera som en sammanhållande kraft mellan de forsknings- och innovationsprojekt som utgör flaggskeppets nästa fas och erbjuda dem olika slags stöd och service, bland annat inom kommunikation, innovation och standardisering.


Annons
Annons
Visa fler nyheter
2024-05-14 07:33 V22.4.46-1
Annons
Annons