Annons
Annons
Annons
Annons
© Halmstad University Solar Team
Elektronikproduktion |

Möt elbilen som ska köra 300 mil med hjälp av solen

Den ska korsa Australien, från norr till söder ska 3022 kilometer avverkas med endast solel som drivmedel. Halmstad University Solar Team, eller HUST, som utvecklat en soldriven racerbil för att delta i Bridgestone World Solar Challenge kommer till Evertiq Expo Göteborg och tar med sig bilen ”Heart 3”.

Bridgestone World Solar Challenge är en internationell tävling som startade 1987 och äger rum vartannat år. Tävlingen fokuserar på solenergidrivna fordon och deras förmåga att korsa en lång sträcka genom det australiska öknen från Darwin i norr till Adelaide i söder.

Tävligen har utvecklats till en av världens mest prestigefyllda tävlingar för solenergidrivna fordon och lockar deltagare från olika länder, inklusive universitet, forskningsinstitut och privatpersoner.

Halmstad University Solar Team är en studentdriven ideell organisation med verksamhet i Halmstad, helt finansierat av sponsorer, har deltagit i tävligen tidigare och gör så även i år. Kruxet med tävligen är just det att fordonet enbart får drivas med solenergi och har en gräns för den maximala effekt som solpanelerna får generera. Samtidigt finns det en massa säkerhets- och hållbarhetskrav som måste uppfyllas för att kunna delta.

Detta innebär att det inte bara en teknisk utmaning för de deltagande lagen, utan den testar också deras strategiska förmåga att hantera energiförbrukning, väderförhållanden och terräng. De deltagande lagen måste hitta en balans i att köra tillräckligt fort för att inte förlora tid, men inte för fort så man överanstränger batterierna.

HUST, tillsammans med bilen ”Heart 3” som kört tävligen tidigare, kommer att finnas på plats under Evertiq Expo Göteborg den 20 september 2023.

Filippa Malmenstam, Project Manager för HUST, berättar för Evertiq att 17 medlemmar från teamet kommer att finnas med på plats i Australien varav sex är förare. Teamet åker ner med högt satta mål och en utstakad strategi.

– Vi är väldigt förväntansfulla och det är bara en månad kvar nu. Vi har höga mål men är också väldigt medvetna om utmaningarna som finns på plats som vi kan komma att behöva anpassa oss till.

Arbetet med bilen har tagit två år. Efter varje lopp byter man ut hela teamet och börjar om från början, med allt. Det ska hittas sponsorer, en ny design och konstruktion ska etableras och sedan ska allt också göras rent fysiskt.

Filippa säger att utmaningen ligger i att designa och bygga en bil som är lättviktig med lågt luftmotstånd, samtidigt som den är stark – men också göra detta på ett hållbart vis. Sen ska man inte glömma de 70 sidor långa säkerhetsregelverk som teamet måste förhålla sig till.

Bland sponsorerna för projektet hittar vi bland andra HMS Networks, Stabe, Sunpower, arise, Autoliv men också Evertiq.

© Halmstad University Solar Team med bilen Heart 3 på plats i Australien

Annons
Annons
Visa fler nyheter
2024-06-13 13:49 V22.4.55-2