Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
© Saab
Elektronikproduktion |

Saab köper brittiska BlueBear

Förvärvet av BlueBear beskrivs som en del i Saabs pågående expansion i prioriterade länder som Storbritannien, Australien, USA och Tyskland.

BlueBear är en leverantör av autonoma system för svärmar av drönare baserade på AI, med focus på avancerade försvars- och säkerhetsapplikationer. Det brittiska bolaget har 65 medarbetare utanför Bedford i England och hade 2022 en omsättning på 8 miljoner pund, cirka 110 miljoner kronor.

Framväxande teknologier som AI, maskininlärning och autonoma system har potential att förändra hela branscher, något som Saab är väl medvetna om. Det svenska bolaget har därför anammat en proaktiv strategi med utvalda förvärv. BlueBears expertis inom autonomi och svärmar av drönare förväntas bidra till Saabs lösningar världen över. 

– Förvärvet av BlueBear är ytterligare ett steg i linje med vår tillväxtstrategi för att säkra Saabs position och konkurrensfördel i ett av våra prioriterade länder. BlueBear är en världsledande leverantör av autonoma system för svärmar av drönare baserade på AI för avancerade försvars- och säkerhetsapplikationer. Företaget passar väl in i Saabs ambition att nyttja framväxande teknologier inom autonoma system och AI, säger Micael Johansson, vd och koncernchef för Saab i ett pressmeddelande.

Inom Saab kommer BlueBear att utgöra ett centrum för snabb konceptutveckling och erbjuda expertis som ökar innovationskraften.

– För BlueBear är det ett viktigt steg på vår resa att vi nu blir en del av Saab. Vi ser många nya möjligheter rörande autonoma system för marina, luftburna- och markbaserade tillämpningar. Vi ser även möjligheter inom integration av sensorer, nästa generations ledningssystem, AI-baserade militära molntjänster och nästa generations plattformar, säger Dr Yoge Patel, vd för BlueBear.


Annons
Visa fler nyheter
2024-04-11 07:39 V22.4.25-2
Annons
Annons