Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
© tom_schmucker dreamstime.com
Teknik |

I dag startar rättegången mot "anskaffningsagenten"

Mannen som greps under fjolåret i ett villaområde utanför Stockholm tillsammans med sin fru står nu misstänkt för grov olovlig underrättelseverksamhet. Han ska bland annat ska ha exporterat teknologi till Ryssland. Idag börjar rättegången.

Mannen som är i 60-årsåldern ska ha bott i Sverige i 25 år och misstänks ha samlat på sig information för Rysslands räkning i minst tio år. Mannen har sedan han greps hela tiden nekat till brott och nu under måndagen startarde rättegången mot honom i Stockholms tingsrätt.

Efter att partet greps har de i media beskrivits som ”spionparet”, misstankarna mot hustrun kom dock senare att läggas ner och mannen står i dagslägen ensam misstänkt.

Mannen greps vid ett tillslag i Nacka utanför Stockholm den 22 november 2022 och har sedan dess varit frihetsberövad. Utredningen har bedrivits av Säkerhetspolisen under ledning av åklagare på Riksenheten för säkerhetsmål.

I dag har Riksenheten för säkerhetsmål väckt åtal mot mannen, för bland annat grov olovlig underrättelseverksamhet mot Sverige och grov olovlig underrättelseverksamhet mot främmande makt. Stockholms tingsrätt skriver i ett pressmeddelande att med hänsyn till sträng sekretess kommer huvudförhandlingen till stor del hållas bakom stängda dörrar.

Mannen, som är i 60-årsåldern, ska som sagt under en tioårsperiod begått brott kopplat till rysk militär teknikanskaffning. Detta ska ha skett genom bolag som mannen äger, där ett av dessa är kopplat till handel och industriell utrustning. Denna teknologi ska sedan ha exporterats till Ryssland, skriver SVT i sin rapportering.

Kammaråklagare Henrik Olin menar att detta utgjort ett betydande hot mot nationell säkerhet, både för Sverige och USA.

”Verksamheten har bestått i att NN och hans företag utgjort en plattform för den ryska militära underrättelsetjänsten GRU och en del av det ryska statliga systemet för olovlig teknikinförskaffande från väst”, skriver åklagaren i stämningsansökan.

Till SVT säger Henrik Olin att den misstänkta mannen utgjort ”en nod” i ett mer omfattande nätverk av olovlig  rysk teknikanskaffning.

– Jag tycker att man kan kalla honom en anskaffningsagent, säger Olin till SVT.


Annons
Annons
Visa fler nyheter
2024-06-13 13:49 V22.4.55-2