Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
© Easee
Elektronikproduktion |

Uppsägningar hos Easee och vd:n avgår

Krislösningen är utstakad, omfattande uppsägningar och nytt kapital ska in – samtidigt som företagets vd och grundare Jonas Helmikstøl avgår.

Det hela bottnar i Elsäkerhetsverket beslut från mars i fjol, där den svenska myndigheten säljstoppade två av bolagets laddboxar i Sverige. Ett beslut som fått en dominoeffekt och flera länder har valt att följa det svenska beslutet. Domen från Elsäkerhetsverket kom att knuffa ner företaget från pedistalen som ett hyllat snabbväxande bolag till att stå på ruinens brant.

Under sena augusti kom laddboxföretaget fram till en lösning på sina problem, om än så provisorisk. Existerande aktieägare kommer att gå in med 60 miljoner norska kronor i ett nytt konvertibelt lån, samtidigt kommer 200 av företagets 350 anställda att behöva lämna Easee. Avslutningsvis kommer Jonas Helmikstøl att lämna sin roll som vd för företaget, dock så kommer han att fortsätta vara anställd, det framgår av ett pressmeddelande.

Den den avgående vd:n menar att nu när företaget går in i en ny fas är det rätt för han själv, och Easee, att någon annan tar över stafettpinnen, någon som är bättre lämpad att strukturera och stabilisera företaget.

– Jag har investerat mycket tid och energi i det här företaget, men det känns bra att göra det här valet. Det har varit svårt att släppa taget, men jag tror starkt på att det här är ett gediget steg i rätt riktning, säger Helmikstøl.

Helmikstøl kommer dock inte att inte företaget. Han kommer som sagt att fortsätta att vara anställd på Easee tillsammans med de andra grundarna. Han behåller även sitt nuvarande aktieinnehav och går in i styrelsen.

– Det har varit några rundor både med mig själv och andra för att komma fram till detta beslut. Jag är stolt över det vi har lyckats bygga upp, och över att ha lett Easee genom den mest krävande tiden i företagets historia, fortsätter Helmikstøl.

En ersättare för Helmikstøl kommer tidigast i oktober, tills dess kommer han att fortsätta att fungera som vd.

Uppsägningarna kommer att påverka företagets anställda i Norge samt de utländska dotterbolagen och bolaget jobbar just nu med att genomföra neddragningsprocessen.

Fortsatt process i Sverige

Easee skriver att man fortsätter att jobba med att komma på rätsida i Sverige. Samtidigt säger man att man har en bra dialog med myndigheterna i Norge och andra länder och arbetar hårt med att uppdatera dokumentationen. 


Annons
Annons
Visa fler nyheter
2024-06-12 09:18 V22.4.54-1