Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
© Scania
Elektronikproduktion |

Scania startar produktionen vid sin nya batterifabrik

Scania har officiellt invigt batterimonteringen vid huvudkontoret i Södertälje. Vad det hela innebär är stort – Scania kan nu serieproducera tunga, elektriska fordon.

– På Scania har vi gjort det till vårt syfte att driva skiftet mot ett hållbart transportsystem. Med batterimonteringens verksamhet igång kan vi nu accelerera skiftet mot elektrifiering, säger Christian Levin, vd och koncernchef Scania och Traton Group.

Scanias målsättning är att bolagets försäljningen av elektriska fordon ska uppgå till 50 procent redan 2030. Men längre fram räknar man med att alla transporter kan elektrifieras.

– Skiftet till eldrivna lösningar är den största förändringen för vår industri i modern tid, och 2023 är året när det verkligen händer. Bevisen radar upp sig ett efter ett, och miljardinvesteringen i vår nya batterimontering är en av dem, fortsätter Levin.

Det var i april som Scania och Northvolt offentliggjorde een gemensamt utvecklad battericell med hög prestanda och samtidigt extremt lågt koldioxidavtryck – som är speciellt anpassad för tunga transporter.

Cellen tillverkas vid gigafabriken Northvolt Ett i norra Sverige, och kommer från och med nu att monteras till batteripack vid den nya 18 000 kvadratmeter stora fabriken i Södertälje.


Annons
Annons
Visa fler nyheter
2024-06-12 09:18 V22.4.54-2