Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
© Svenljunga Kommun
Elektronikproduktion |

Det blir ingen batterifabrik i Svenljunga

Under sena december 2021 kom nyheten att den norska Northvolt-konkurrenten Freyr Battery planerade att etablera en batterifabrik i Svenljunga, Västergötland. Under lördagseftermiddagen stod det dock klart att Freyr drar sig ur etableringsplanerna.

Det var på lördagseftermiddagen precis innan klockan 17:00 som fastighetsägaren Logistea, som skulle bygga fabriken i Lockryd, meddelade att Freyr fattat beslutet att avsluta arbetet med den potentiella etableringen av batterifabriken i kommunen.

Enligt tidigare uppgifter skulle batterifabriken, om den hade blivit av, skapat 1 000 nya jobb och den totala uthyrbara yta för den planerade battericellsanläggningen beräknades till cirka 380 000 kvadratmeter.

Svenljunga kommun och Logistea har under en längre period investerat resurser och tid i detaljplaneprocessen och kommer nu att undersöka möjligheten att hitta andra verksamheter och hyresgäster till området, det framgår av ett pressmeddelande.

– Vi har investerat 10 miljoner i den här detaljplanen men det är en miljon kvadratmeter så det är snabbt kalkylerat 10 kronor per kvadratmeter som är investerat, så det är inga jättepengar, säger Johan Björkman (M), kommunstyrelsens ordförande i Svenljunga, till P4 Sjuhärd.

Nu under måndagen ska Svenljungas kommunfullmäktige besluta om ett fördjupat med Logistea, där en tilltänkt förlängning av markreservationsavtal ska diskuteras. Det är dock ovisst om samarbetet kommer att förlängas.


Annons
Annons
Visa fler nyheter
2024-04-15 11:45 V22.4.27-1
Annons
Annons