Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
© Saab
Elektronikproduktion |

Saab får beställning på ytterligare funktionalitet för Gripen

Saab och Försvarets materielverk (FMV) har ingått ett avtal gällande ny funktionalitet och förändrade leveransplaner för Gripen E och Gripen C/D, ett avtal värt cirka 5,8 miljarder kronor.

FMV och Saab har enats om att revidera ett befintligt avtal gällande utveckling och produktion av Gripen E, för att tillföra ny funktionalitet. Detta inkluderar bland annat förändringar i telekrigssystemet, kommunikationssystemet och spaningssystemet samt förändrade leveransplaner för såväl Gripen E som Gripen C/D.

Avtalet gäller perioden 2023-2030 och beställningen har som sagt ett värde om cirka 5,8 miljarder kronor.

Syftet bakom det nya avtalet sägs vara för att säkra Försvarsmaktens operativa stridsflygförmåga. Därför har man nu förändrat både utvecklings- och leveransplaner. Detta möjliggör även fortsatt utveckling och operativ drift av Gripen C/D efter 2030 parallellt med införandet av nästa generations stridsflyg, Gripen E.

– Det här avtalet är ytterligare ett kvitto på det nära samarbetet mellan Saab, FMV och Försvarsmakten. Jag är mycket stolt över att vi bidrar till Försvarsmaktens operativa förmåga genom att vi nu ytterligare förstärker förmågan för Gripensystemet, som är ett stridsflygplan i världsklass, säger Lars Tossman, chef för Saabs affärsområde Aeronautics i ett pressmeddelande.


Annons
Annons
Visa fler nyheter
2024-06-13 13:49 V22.4.55-2