Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
© ABB
Elektronikproduktion |

ABB miljardinvesterar i Västerås

Ett integrerat Robotics Campus på 65 000 kvadratmeter kommer att ersätta nuvaranda anläggningar och samtidigt samla automatiserad tillverkning, FoU och utbildningscenter under ett tak.

ABB meddelar att man kommer att investera 280 miljoner dollar, närmare 3,1 miljarder kronor, för att utöka sin produktionskapacitet i Europa och bygga vad man kallar ett nytt "toppmodernt europeiskt ABB Robotics Campus" i Västerås. 

Som en del av företagets produktionsstrategi "local for local" kommer campuset att fungera som nav för ABB Robotics erbjudande i Europa och förse kunder med AI-utrustade samarbets- och industrirobotar samt digitala lösningar för flexibel automation. 

Planen är att det nya campuset ska ersätta de befintliga Robotics-anläggningarna i Västerås och man räknar med att kunna inviga den i slutet av 2026.

– Investeringen i vårt nya Campus drivs av kundernas efterfrågan och den förväntade marknadstillväxten. Följt av viktiga investeringar i Kina och USA kommer den nya anläggningen i Sverige att stärka vår förmåga att tillhandahålla lokalt tillverkade produkter på en växande marknad till våra kunder i Europa, säger ABB:s vd Björn Rosengren i pressmeddelandet 

Med anläggningen utökar ABB produktionskapaciteten med 50 procent, något som behövs när den europeiska marknaden förväntas växa med sju procent CAGR till och med 2027. Redan idag tillverkas cirka 95 procent av de robotar som ABB säljer i regionen i Västerås.

När campuset är färdigbyggt kommer ABB att ha investerat 450 miljoner dollar, ungefär 4,9 miljarder kronor, i sina tre robotikanläggningar sedan 2018, som även inkluderar megafabriken i Shanghai som levererar till kunder i Asien och anläggningen i Auburn Hills som stöttar Nord- och Sydamerika.

Campuset, när det står klar, kommer att erbjuda bolaget 65 000 kvadratmeter och bli arbetsplats för ABB Robotics 1 300 anställda. Campuset omfattar en ny fabrik, kontor, ett FoU-center, ett kundupplevelsecenter samt ett utbildningscenter för kunder och besökare. 

Den nya fabriken kommer också att använda sig av autonoma mobila robotar (AMR) som en viktig komponent för att transportera material och produkter mellan lagret, monteringsstationer och monteringsavdelningar. 

Byggnationen är planerad att starta 2024 och kommer att ersätta de nio separata byggnader som har vuxit organiskt sedan 1974 vilka för närvarande utgör robotikverksamheten i Västerås.

© ABB

Annons
Annons
Visa fler nyheter
2024-06-12 09:18 V22.4.54-1