Annons
Annons
Annons
Annons
© Evertiq
Elektronikproduktion |

Evertiq Expo Göteborg 2023 sätter fokus på svensk rymdindustri

Den 20 september 2023 går Evertiq Expo av stapeln på Svenska Mässan (Entré 2) i Göteborg. Med mer än 150 utställare från ett tiotal länder och tolv talare på konferensprogrammet får besökare chansen att lära sig mer om framtidsteknologier och den senaste elektronikutvecklingen inom rymdindustrin, telekom- och kommunikationssektorn. I år läggs extra fokus på svenska rymdsektorn med flera intressanta talare på programmet.

Pressmeddelande från Evertiq.se - Skandinavien


Mot bakgrund av de senaste årens halvledarkris som en konsekvens av den globala pandemin och ökade geopolitiska spänningar, har införandet av EU:s förordning om halvledare (Euopean Chips Act) satt fokus på vikten av en livskraftig inhemsk elektronikindustri. För Sverige, som ligger i framkant på flera innovationsområden såsom 5G, satellitkommunikation, rymdteknologi och medicinteknik är just satsningar på elektronikindustrin väsentlig. Några av höjdpunkterna på årets Evertiq Expo Göteborg:

  • Hör astronauten Christer Fuglesang berätta om sina erfarenheter i rymden, arbetet på internationella rymdstationen ISS, om elektronik i rymden, framtiden och vikten av en livskraftig svensk rymdindustri – Fuglesang är idag professor i rymdfart på KTH, föreståndare för KTH Rymdcenter och ansvarig för masterprogrammet Aerospace Engineering
  • Lär dig om rymdelektronik, rymdtillämpningar, värmehantering och strålning i rymden av talare från Beyond Gravity (utvecklare av rymddatorn i europeiska rymdteleskopet Euclid vilket utforskar det mörka universum), APR Technologies AB och Swedish Institute of Space Physics (Institutet för Rymdfysik, IRF)
  • 5G, Edge Computing och smarta industrier – presentation av Thundercomm Technology (samägt bolag av ThunderSoft och Qualcomm)
  • Edge AI-processorer, hårdvara och mjukvara – en teknikgenomgång av Tritech Solutions AB
  • Livscykelhantering av elektronikkomponenter och mjukvara – Rochester Electronics, LLC , InnoFour
  • Se den soldrivna racerbilen från HUST - Halmstad University Solar Team som ska köra 300 mil i tävlingen Bridgestone World Solar Challenge 2023 i Australien om en månad

Enligt arbetsgivarorganisationen Teknikföretagen utgör teknikindustrin en viktig bas för svensk tillväxt. Industrins andel av BNP är cirka 20 procent och för varje direkt jobb inom industrin skapas ytterligare 1,2 jobb i underleverantörsledet. Men inom elektronikindustrin råder det just nu svår kompetensbrist. För att bibehålla konkurrenskraft och driva tekniksatsningar inom viktiga tillväxtområden, inklusive den gröna omställningen, behöver Sverige fler ingenjörer.

“Vår ambition med Evertiq Expo Göteborg är att lyfta fram Sveriges ledande ställning inom forskning och teknik, och belysa innovationsförmågan hos svenska och europeiska företag när det gäller design, tillverkning och förpackning av avancerade halvledare och komponenter för elektronikindustrin,” säger Daniel Myrtenblad, ansvarig projektledare för Evertiq Expo. “Mässan ger samtidigt en chans att locka nya talanger och stödja framväxten av kvalificerad arbetskraft i regionen.”

Halvledare är strategiskt viktiga tillgångar för en rad industriella värdekedjor. Enligt en undersökning av EU-kommissionen 2022 förväntas efterfrågan på halvledare att fördubblas till 2030, med betydande ökning av avancerad halvledarteknik inom allt från högautomatiserade bilar, rymdteknik, försvar, konnektivitet, smarta industrier, sakernas internet (IoT), molntjänster och superdatorer.

Detta är sjunde året som Evertiq Expo anordnas i Göteborg. Västsverige har länge varit en attraktiv region för leverantörer av elektronikproduktion, komponenter, mönsterkort och övrig utrustning till bilindustrin, radio- och kommunikationsutrustning, och har en världsledande position inom rymdindustrin. Ungefär två tredjedelar av Sveriges anställda inom rymdsektorn finns i Göteborgsregionen liksom fem av Sveriges tio största rymdbolag, däribland Beyond Gravity som är en av talarna på konferensprogrammet.

Evertiq Expo Göteborg är Sveriges största endagsexpo för elektronikindustrin. Mässan och konferensen är öppen kl 09:00-16:00 den 20 september och är kostnadsfri för besökare – anmäl dig här. Mer information om utställare och talarprogram finns på https://evertiq.se/expo/got2023_about.

För ytterligare information, kontakta:

Daniel Myrtenblad, Expo Manager, Evertiq AB

Tel: 073-388 84 40
E-post: daniel.myrtenblad@evertiq.com
För pressfrågor: press@evertiq.com


Om Evertiq Expo

Evertiq Expo är en serie endagsmässor och nätverksevenemang för företag, yrkesverksamma och studenter inom elektronik, design och produktion. Evertiq Expo har anordnats sedan 2011 och är idag representerat genom årliga lokala evenemang i Sverige, Finland, Tyskland, Frankrike och Polen. Mässan lockar hundratals utställare och tusentals besökare från hela elektronikindustrin. https://evertiq.se/expo


Annons
Annons
Visa fler nyheter
2024-06-12 09:18 V22.4.54-2