Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
© Volvo Cars
Elektronikproduktion |

Volvo börjar tillverka eldrivna lastbilar i Gent

Volvo Lastvagnar ökar volymerna för ellastbilar och startar serietillverkning av tunga elektriska lastbilar i Gent i Belgien.

Det innebär att eldrivna Volvolastbilar nu byggs i fyra fabriker – tre i Europa och en i USA. Tre olika elmodeller kommer att byggas i Gent – Volvo FH, Volvo FM och Volvo FMX Electric, lyder ett pressmeddelande. 

Ellastbilarna monteras på samma plattform och linje som de diesel- och gasdrivna lastbilarna. Batteripacken kommer från den nyligen öppnade fabriken för montering av batterier i Gent, som ligger precis intill produktionslinjen.

"Det här känns jättebra. Fabriken i Gent är den största i vårt nätverk, så detta är en mycket viktig milstolpe," säger Roger Alm, vd för Volvo Lastvagnar, i pressmeddelandet. 

Hittills har Volvo Lastvagnar tagit emot beställningar, inklusive avsiktsförklaringar om att köpa, för cirka 6 000 elektriska lastbilar i 42 länder i sex världsdelar.

"För bara några år sedan trodde många att det var omöjligt att elektrifiera tunga lastbilstransporter. Men vi bestämde oss tidigt för att elektrifiering är vår främsta väg mot nollutsläpp. Nu kan vi erbjuda ett branschledande sortiment av specialbyggda ellastbilar, som går i kommersiell trafik över hela världen," säger Roger Alm i pressreleasen

"Men för att det stora skiftet till eldrivet ska ske, måste regeringar agera nu och erbjuda incitamentsprogram för de som investerar i den nya tekniken, öka kapaciteten i elnätet och även införa skatt på koldioxid, för att göra hållbara transporter mer konkurrenskraftiga," fortsätter Alm. 

Gent är den fjärde i raden av Volvo-fabriker som producerar elektriska lastbilar och har en årlig kapacitet på cirka 45 000 lastbilar.


Annons
Annons
Visa fler nyheter
2024-06-13 13:49 V22.4.55-1