Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
© Freyr
Elektronikproduktion |

Därför backar Freyr från Svenljunga

Den 10 september stod det klart att Northvolt-konkurrenten Freyr Battery avslutar arbetet med den potentiella etableringen av batterifabriken i Svenljunga. Det handlar om prioriteringar.

Enligt tidigare uppgifter skulle batterifabriken, om den hade blivit av, skapat 1 000 nya jobb och den totala uthyrbara ytan för den planerade battericellsanläggningen beräknades till cirka 380 000 kvadratmeter.

Fastighetsägaren Logistea, som skulle bygga fabriken i Lockryd, meddelade via ett pressmeddelande om de ändrade planerna och sa att man nu kommer försöka hitta andra verksamheter och hyresgäster till området.

Informationen som Logistea fick var att ”Freyr valt att prioritera andra lägen och andra länder” berättade Niklas Zuckerman, Logisteas vd för P4 Sjuhärd. Radiokanalen vände sig direkt till den norska batteritillverkaren för ett mer utförligt svar gällande beslutet att avbryta planerna, det blev dock en kort kommentar.

Hilde Rønningsen kommunikationschef hos Freyr skriver i ett mail till P4 Sjuhärd att ”beslutet grundar sig i en sammanvägd bedömning och prioritering av företagets projekt.”

Freyr har just nu flera större projekt på gång. Enligt uppgifter från det norska bolagets hemsida är man fortfarande på gång med med en gigafabrik i Finland och förberedande arbete i Vasa har påbörjat. Bolaget jobbar även med en miljökonsekvensbedömning relaterat till projektet. Hemma i Norge jobbar man vidare med jättefabriken Giga Arctic i Mo i Rana. Man har nu gått från detaljplanering till byggnation. I USA har Freyr köpt mark i Coweta County, Georgia för bygga en batteritillverkningsanläggning under namnet Giga America.


Annons
Annons
Visa fler nyheter
2024-06-13 13:49 V22.4.55-2