Institutet för Rymdfysik till Evertiq Expo Göteborg
Rymden är en hård och oförlåtande miljö där strålning är den viktigaste faktorn en viktig faktor som påverkar elektronikens prestanda och funktion i rymdsystem. Under Evertiq Expo i Göteborg kommer Institutet för Rymdfysik (IRF) att gå igenom olika utmaningar som elektroniken kan möta i rymden.
IRF är ett statligt forskningsinstitut under Utbildningsdepartementet. IRF bedriver grundforskning och forskarutbildning i rymdfysik, rymdteknik och atmosfärfysik. Institutet har 60 års erfarenhet av att utveckla mätinstrument för rymdforskningsprojekt och deltar i flera stora internationella samarbetsprojekt där satelliter och markbaserad utrustning används.
Stefan Karlsson, Senior Engineer & Space Radiation Expert, kommer att under Evertiq Expo i Göteborg den 20 september att sammanfatta typer av strålning, fluenser och doser som är typiska för rymdtillämpningar, relaterade skador på elektroniska komponenter och designmetoder och lösningar för att mildra de associerade riskerna.
Han kommer även att presentera exempel på konstruktioner som används i de svenska instrument som utvecklats och byggts för European Space Agency (ESA) satelliten JUICE (JUpiter ICy moons Explorer) till Jupiter. JUICE kommer att verka inuti de starkaste strålningsbälten i solsystemet, ett äventyr som nu påbörjats.
Kunskaperna som samlas in inom IRF:s forskningsområden beskrivs som nödvändiga för att förstå naturen i stort och de globala processer som påverkar människor i deras vardag.
Under årens lopp har IRF genomfört en mängd studier inom rymdfysik. Ett av de mest framgångsrika projekten är Mars Express som lanserades av European Space Agency (ESA) 2003 och har varit i bana runt den röda planeten i 20 år. IRF:s mätinstrument onbord har varit med och kartlaggd utflöden av grundämnen från planeten och man har konstaterat att vatten en gång i tiden funnits på Mars. Ett annat framstående projekten är deras bidrag till Swarm-satellitmissionen. Denna uppsättning av tre satelliter, som lanserades av ESA 2013, i syfte att ge den bästa bilden någonsin av det jordmagnetiska fältet
IRF har idag verksamhet i Kiruna, Umeå, Uppsala och Lund – med huvudkontoret beläget i Kiruna.