Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
© Kemikalieinspektionen
Elektronikproduktion |

Ki: Otillåtna kemikalier i många billiga elprylar

I Kemikalieinspektionens senaste tillsyn av laddare, hörlurar, belysning och annan hemelektronik innehöll 47 procent farliga ämnen i en så stor mängd att de inte får säljas inom EU.

Störst var problemen bland billiga produkter från okända varumärken, fortsätter pressmeddelandet från Kemikalieinspektionen.

"Produkterna är inte akut hälsofarliga för den enskilde konsumenten. Men de bidrar till den sammanlagda exponeringen av de farliga kemiska ämnen vi utsätts för i vår vardag och därför är det viktigt att få bort dem från marknaden," säger inspektör Mariana Pilenvik i pressmeddelandet. 

De vanligaste problemen är bly och kadmium i lödningar och ftalater och kortkedjiga klorparaffiner i mjukgjord plast. 98 produkter från 24 olika företag undersöktes i tillsynen. Resultatet visar att det framför allt är små och till viss del medelstora företag som själva importerar varor som har produkter som inte uppfyller lagstiftningens krav. Det rör sig i flera fall om e-handelsföretag med direktimport från bland annat Kina.

En majoritet av varorna som innehöll för hög halt farliga kemikalier hade trots det CE-märkning. Det är en märkning som tillverkaren ska sätta på elektriska produkter efter en kontroll av att produkten uppfyller lagkrav för EU-marknaden.

"Det indikerar tyvärr att för den här typen av produkter är CE-märkning inte någon garanti för varornas kvalité. Samtidigt är det viktigt att komma ihåg att om en elektrisk produkt saknar CE-märkning så uppfyller den inte lagkraven och risken är stor att den även innehåller ämnen som gör att produkten inte får säljas inom EU," säger Mariana Pilenvik. 


Annons
Annons
Visa fler nyheter
2024-05-14 07:33 V22.4.46-1
Annons
Annons