Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
© Pixabay / InspiredImages
Elektronikproduktion |

Mobiltelefoner och surfplattor ska få längre liv

Ökad tålighet vid fall, batterier med högre uthållighet och smidigare reparationer. Det ingår i EU:s nya ekodesignkrav och energimärkning som ska förlänga livet på mobiler och surfplattor.

2020 såldes ungefär 150 miljoner mobiltelefoner och nästan 24 miljoner surflattor i EU. En mobiltelefon används i snitt två till tre år och surfplattor i cirka fem år. Det framgår av ett pressmeddelande från Energimyndigheten. 

"Nu ska mobiler och surfplattor för första gången få ekodesignkrav, vilket leder till längre livscykler då de blir mer robusta och lättare att reparera. Dessutom kommer energimärkningen att göra det enklare för konsumenter att göra medvetna val när det är dags att köpa ny mobiltelefon eller surfplatta," säger Carlos Lopes, senior rådgivare på Energimyndigheten, i pressmeddelandet. 

Kraven gäller alla nya mobiltelefoner och surfplattor som sätts på EU:s marknad från och med den 20 juni 2025. Energimärkningen visar hur länge man kan använda mobiltelefonen utan att ladda. Den visar även antal laddningscykler, stöt- och reptålighet samt skydd mot damm och vatten.

"Mobiler och surfplattor är de första produkter som märks med ett reparerbarhetsindex som gäller på EU-nivå. Klassningen visar hur lätt produkten är att reparera," säger Carlos Lopes.


Carlos Lopes framhåller att den största miljöpåverkan, även gällande energianvändning, är relaterad till materialutvinning samt tillverkningsprocesser.

"De nya EU-kraven ökar möjligheterna att ge produkterna längre liv och att återvinna de värdefulla ämnen som används i produktionen av mobiltelefoner och surfplattor, exempelvis kobolt. På så sätt kan produkterna bli mer hållbara."

Kraven förväntas minska energianvändningen för produktionen och användningen av mobiltelefoner och surfplattor med en tredjedel från och med 2030.


Annons
Annons
Visa fler nyheter
2024-05-14 07:33 V22.4.46-1
Annons
Annons