Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
© Northvolt
Elektronikproduktion |

Här hamnar Northvolts kanadensiska fabrik

I somras dök uppgifter upp om att Northvolt ville bygga en fabrik nära Montreal. Nu rapporteras det sig att den svenska batteritillverkaren har bestämt sig för just en kanadensisk fabrik, men inte där man tidigare trott.

Det är den kanadensiska tidningen Globe and Mail som publicerat de nya uppgifterna. Enligt två personer med insyn i ärendet ska Northvolt ha beslutat sig för att fabriken hamnar i Quebec. 

Tidigare under våren stod det klart att den tyska regeringen, såväl som delstatsregeringen Schleswig-Holsteins, är redo att ge ekonomiskt stöd till Northvolts nya jättefabrik i Heide. I samband med detta framkom det att batteritillverkaren inte bara ville bygga en fabrik i Tyskland utan även en på andra sidan Atlanten. Huruvida denna potentiella fabrik skulle landa i USA eller Kanada var dock inte klart.

Under juni månad blev det offentligt att Kanadas största pensionsförvaltare, Investment Management Corporation of Ontario (IMCO), investerar 400 miljoner amerikanska dollar, närmare 4,3 miljarder kronor, i Northvolt.Enligt uppgifter till Bloomberg från i somras förberedde den kanadensiska regeringen, samt provinsregeringen i Quebec, att ge ekonomiskt stöd till Northvolt, som enligt källor skulle kunna vara värt miljarder kanadensiska dollar.

Northvolt är långt från ensamma om att bedriva tillverkning inom batteribranschen i Kanada. Enligt Globe and Mail bygger General Motors en katodfabrik tillsammans med Posco Chemical C. Ltd i Becancour. Ford Motor väntas bygga en materialfabrik tillsammans med EcoProBM och SK On Co. Ltd. 

Notan för fabriken uppges landa på 58 miljarder kronor, skriver Dagens Industri. 


Annons
Visa fler nyheter
2024-05-14 07:33 V22.4.46-2
Annons
Annons