Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
© Ericsson (används i illustrativt syfte)
Teknik |

Regeringen lägger hundratals miljoner på 6G

Sverige ska ta täten i utformningen av nästa generations trådlösa system. Det tycker regeringen som i en budgetpropositionen för 2024 föreslår en satsning på 6G.

Utvecklingen av den sjätte generationens trådlösa system, nämligen 6G, har redan påbörjats. 6G, precis som sin föregångare, förväntas föra med sig förbättrad hastighet, bättre databearbetning,och avsevärt minskad fördröjning.

6G-system innefattar olika teknikområden, från mjukvara och AI till halvledare och radiokommunikation. Ett snabbare trådlöst system väntas leda till en rad nya datadrivna tillämpningar och möjliggöra ökad produktivitet inom många olika områden och branscher.

För forskningssatsningen planerar regeringen att initialt skjuta till 65 miljoner kronor under 2024, 15 miljoner kronor till Vetenskapsrådet och 50 miljoner kronor till Vinnova för samma ändamål.

– Det görs stora satsningar på 6G-forskning och innovation i flera länder. Sverige har mycket goda förutsättningar att gå i täten för teknikutvecklingen och vara drivande i arbetet med en global standard för 6G. Genom satsningen på forskning och innovation om 6G vill regeringen stärka Sveriges position som stark forskningsnation, säger utbildningsminister Mats Persson i pressmeddelandet. 

Mer pengar ska det dock skjutas till med målet att föra Sverige till en ledarposition inom 6G. Vetenskapsrådet beräknas tillföras 60 miljoner kronor 2025 och 65 miljoner kronor 2026. Regeringen föreslår även att Vinnova tillförs 15 miljoner kronor redan 2023, 50 miljoner kronor 2024 samt beräknas tillföras 100 miljoner kronor årligen (2025–2026).

– Betydelsen av en säker och robust digital infrastruktur kan inte nog understrykas. Sverige är redan nu en världsledande telekom-nation och behöver växla upp för att behålla den positionen. Det är avgörande för vår konkurrenskraft och utvecklingen för även med sig möjligheter att snabba på den gröna och digitala omställningen, säger energi- och näringsminister Ebba Busch.

Förslaget bygger på en överenskommelse mellan regeringen och Sverigedemokraterna.


Annons
Annons
Visa fler nyheter
2024-05-14 07:33 V22.4.46-1
Annons
Annons