Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
© Easee
Elektronikproduktion |

Easee tabbar sig igen

Det norska laddboxföretaget har ännu en gång hamnat i Elsäkerhetsverkets sikte. Denna gång då man helt ignorerar svenska säkerhetsföreskrifter vid elinstallationer.

Uppdaterad; 2023-09-28 11:46

Efter åtskilliga turer kring företaget och dess laddboxar för elektriska bilar har Elsäkerhetsverket sniffat upp ytterligare ett klaversteg i Easees regi. Easee Ready, en fast installerad bottenplatta som laddboxen ska monteras på. Easee menar själva att det "alltid varit tydligt kommunicerat att elektriker måste göra detta".

Det rapporteras dock att det norska bolaget till en början skrivit på sin hemsida att detta är något användaren kan göra på egen hand, utan behov av fackmannamässig assistans. 

Men problemet är att det inte går att sätta en installation av detta slag i händerna på konsumenten, åtminstone inte om man ska följa svenska säkerhetsföreskrifter. Något som Youtubern Peter Esse blev varse, då han blev kontaktad av Elsäkerhetsverket med hälsningsfrasen "det här var ju inte så bra". 

Easee utvecklar för Evertiq att tolkningen av regelverket handlar om vem som kan "klicka in" själva laddaren i denna bottenplattan när man vill få in en laddare i själva infrastrukturen.

Tidningen Ny Teknik är en av flera publikationer som belyst missförståndet och problematiken. Till tidningen säger Elsäkerhetsverket att Easee framför "ett felaktigt budskap" och att man "inte verkar ha förstått vad som gäller för installationsarbete i Sverige". 

"Det här handlar inte om att vi har gjort någon riskbedömning om något är farligt eller ofarligt. Det handlar om att vi har ett regelverk som säger vem som får göra vad i ett elinstallationsarbete. Vi tycker att Easee framför ett felaktigt budskap, och företaget verkar inte ha förstått vilka regler som gäller för installationsarbete i Sverige, säger Rolf Källkvist, inspektör på Elsäkerhetsverket, till Ny Teknik.

Easee uppger till Vi Bilägare att informationen är ändrad på hemsidan och att texten i fråga är borttagen, samt att man har en "pågående dialog med Elsäkerhtsverket".

Easee har under dagen hört av sig till Evertiq för att få kommentera rapporteringen. Det norska bolaget säger att man blev medvetna om Elsäkerhetsverkets tolkning av regelverket genom Peter Esses youtube-video.

"Därför tog vi själva initiativ för att göra det till en del av vår pågående dialog med Elsäkerhetsverket, och vi har begärt vägledning. Under tiden har vi kartlagt omfattningen och funnit att felet framkommer i ett fåtal marknadsföringstexter på nätet och i en mening i en video. Detta har nu åtgärdats."


Annons
Visa fler nyheter
2024-06-13 13:49 V22.4.55-1