Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
© Midsummer
Elektronikproduktion |

Midsummer lanserar sparprogram – vd lämnar rollen

Det svenska solenergibolaget Midsummer kommer att lansera ett stort effektiviseringsprogram som bland annat innebär en omorganisation av koncernen samt uppsägningar av personal.

Midsummer skriver i ett pressmeddelade att man siktar på att positionera sig bättre för lönsam tillväxt, vilket innebär att man måste lansera ett effektiviseringsprogram. Dett program beräknas ge besparingar på drygt 40 miljoner kronor på årsbasis och kommer även att möjliggöra kortsiktiga förbättringar gällande sysselsatt kapital.

Som vanligt så kostar det dock att omstrukturera och prislappen uppskattas uppgå till cirka tre miljoner kronor, vilket kommer att belasta resultatet för det fjärde kvartalet 2023. Midsummer räknar med att kunna se effekterna av programmet i början av 2024.

Solenergibolaget lanserade redan i somras ett sparprogram för att se över koncernens kostnadsmassa över hela linjen, inklusive val av material samt översyn av produkt- och tjänsteleverantörer. Detta arbete utökas och accelereras nu vilket kommer att betyda neddragningar av cirka 50 heltidstjänster inom såväl produktion som administration i Järfälla. Detta kommer dock inte att påverka företagets uppstart i Italien.

– Vi öppnar snart Europas största fabrik för tillverkning av tunnfilmssolceller i Bari, Italien och måste säkra resurser till detta, samt långsiktigt fokusera produktionen dit. Det medför tyvärr vissa neddragningar i Sverige. Målet att starta driften i Italien snarast möjligt för att dels kunna börja sälja stora volymer paneler från denna fabrik till kunder som väntar på dem, dels att kunna utlösa del två av det investeringsstöd vi har avtalat om med italienska myndigheter, säger Sven Lindström, vd, Midsummer i ett pressmeddelande.

Midsummer räknar även med att kunna spara in på tillverkningskostnaden, vilket man beräknar över tid kunna sänka till 60 procent av nuvarande produktionskostnader när upprampning sker i Italien.

Samtidigt som bolaget sjösätter sitt nya effektiviseringsprogram meddelar Sven Lindström att han anser att någon annan bör inneha vd-rollen för att leda bolaget framåt. Han kommer dock att sitta kvar på positionen fram tills en ny vd blir utsedd. Därefter kommer han fortsatt att ha en ledande ställning i en position som teknik- och affärsutvecklingsansvarig för Midsummer.

– Jag har varit vd i 20 år och medverkat till att bygga Midsummer till en ledande global aktör inom tunnfilmssolceller med en helt unik teknologi men när vi nu behöver fokusera mer på kommersiell utveckling, internationalisering och kundfokus tycker jag att jag kan bidra bättre i en annan mer teknisk roll, säger Sven Lindström.


Annons
Annons
Visa fler nyheter
2024-05-14 07:33 V22.4.46-1
Annons
Annons