Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
© Fredrik Karlsson Solsta Foto
Elektronikproduktion |

Erik Stenfors: ägande skapar möjlighet att tänka långsiktigt

Hanzas vd Erik Stenfors om fastighetsförsäljningar inom industrin: ”Äga sina fastigheter är mer kostnadseffektivt och ger företag möjlighet att tänka långsiktigt”

Av Erik Stenfors, vd för Hanza.

Nyligen uttalade sig Systemairs ägare Gerald Engström i Dagens industri om fördelen för en verksamhet att äga sina fastigheter. Gerald är även storägare i tillverkningskoncernen Hanza och därifrån kommenterar även vd Erik Stenfors fördelarna med att äga fastigheter.

Råden kring sales-leaseback som kom för några år sedan byggde på att inflationen aldrig skulle ta fart. Nu har vi inflation och ser stora indexuppräkningar i hyror, vilket innebär utmaningar som företag ställs inför när de följt sådana råd. Kalkylen för försäljningen spricker snabbt när hyror ökar dubbelsiffrigt.

Ny trend med återköp av fastigheter 

Trenden där flera företag väljer att köpa tillbaka sina kontor och industribyggnader från fastighetsbolag som befinner sig i kris har nu börjat ta form. Jag själv är en förespråkare för detta tillvägagångssätt och är övertygad om att det är en förmån att äga företagets fastigheter.

En fördel med att hyra lokaler anses vara att kommersiella fastighetsbolag är mer professionella som ägare, men för oss är det tvärtom. Vi förstår bäst hur lokalen ska anpassas för vår tillverkningsindustri.

En fastighetsägare som vi på Hanza är nöjda med är däremot Årjängs kommun, som äger några av koncernens produktionsanläggningar i Värmland. De har större förståelse för vår verksamhet än någon annan fastighetsägare.

Frågan är om fler företag kommer att följa trenden och köpa tillbaka fastigheter istället för att hyra.

Det skulle inte förvåna mig om det blir en sådan utveckling. Ägande av fastigheter ger företag möjlighet att tänka långsiktigt och hantera sina tillgångar på ett hållbart sätt.

Just hållbarhetsaspekten är central för Hanza och på så sätt ses ägande också som en möjlighet att förbättra och investera i sina byggnader. Ett bra exempel är satsningen på solceller på taket i fabriken i Tartu, Estland. En process som förenklades tack vare att vi äger fastigheten.

Grovt generaliserat kan man säga att: Företag på väg upp köper fastigheter, företag på väg ned säljer. Samtidigt ska företag självklart överväga en "sale-and-leaseback" för att klara av extremt ekonomiskt svåra tider.

Hanza har en modulär expansionsmodell med att köpa mark och bygga ut befintliga fabriker i koncernens tillverkningskluster. Kontinuerligt arbetas det med att bygga ut verksamheten i takt med att volymerna ökar. På så sätt kan man skapa en hög kapacitetsökning till låg kostnad.

Till årsskiftet öppnar Hanza en utbyggnad om 3 700 kvadratmeter i tillverkningsklustret i Estland och i våras köpte Hanza en fastighet i det svenska klustret med 28 000 kvadratmeter tillhörande tomt. Koncernen äger totalt över 150 000 kvadratmeter industribyggnader i sina fabrikskluster i länderna Sverige, Finland, Tyskland, Estland, Polen, Tjeckien och Kina.


Detta är en gästartikel skriven av Erik Stenfors, vd för kontraktstillverkaren Hanza.


Annons
Visa fler nyheter
© 2024 Evertiq AB 2024-12-19 15:25 V23.4.1-1