Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
© Stora Enso
Elektronikproduktion |

Grönt ljus för Northvolt i Kvarnsveden

Den svenska batteritillverkaren har fått grönt ljus till att börja påbörja bygga nya lokaler i Kvarnsveden. Northvolt hade sedan tidigare tillstånd att börja bygga men ett överklagande från närboende satte käppar i hjulen.

Borlänge Tidning rapporterar att överklagan från närboende inte mynnade ut i något och Northvolt har nu tillstånd att bygga sin batterifabrik.

Tidigare i februari i år fick Northvolt Fem AB tillstånd att bygga och driva en anläggning för tillverkning av litiumjonbatterier i Kvarnsveden i Borlänge – på samma plats som tidigare användes av Kvarnsvedens pappersbruk.

Ansökan kom in till domstolen i slutet av juni 2022 och det tog cirka sju månader från ansökan till dom. Denna dom överklagades dock av närboende och domstolen har tittat på om huruvida ökad skuggning och mindre dags- och solljus på en närboendes fastighet skulle kunna utgöra tillräckligt skäl för att häva detaljplanen för fabriken – domstolen har dock kommit fram att sådana skäl inte finns.

Det som är kvar nu är ett miljötillstånd för verksamheten, en ansökan som enligt tidningen kommer att lämnas in till mark- och miljödomstolen i december

Till SVT Nyheter Dalarna säger Northvolts kommunikationschef Anders Thor, att man är positiva till beslutet och att planeringsarbetet nu fortsätter, i linje med vad som beskrivs i ansökan.


Annons
Annons
Visa fler nyheter
2024-05-14 07:33 V22.4.46-1
Annons
Annons