Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
© Halmstad University Solar Team / Evertiq
Teknik |

Solbilsprojektet som kör för guld i Australien

Iklädd solpanelar och med ett egenutvecklat batteri ska snart elbilen "Sven" från Halmstad University Solar Team, annars kallat HUST, påbörja sin resa från Darwin i norra Australien ner till till Adelaide i söder, en stäcka på hela 3022 kilometer.

Det handlar naturligtvis om den internationella tävligen Bridgestone World Solar Challenge, där deltagare från olika universitet ställer upp med solenergidrivna fordon för att ta reda på vilket team som har tagit fram den bästa tekniska lösningen och strategin för att korsa landet.

Under Evertiq Expo i Göteborg den 20 september 2023 kunde både utställare och besökare bekanta sig med solbilen "Heart 3" från HUST, som 2019 deltog i tävlingen. 

Förutom utmaningen med att tävlingen går rakt igenom Australien, med det klimat som tillkommer, finns det andra hinder. De bilar som ställer upp får enbart drivas med solenergi och det finns en gräns för den maximala effekt som solpanelerna får generera. Man kan heller inte pressa bilen för hårt då batteriet inte får blir för varmt, samtidigt måste teamet köra tillräckligt fort för att inte förlora tid – det är en balansgång som måste korrigeras efter förändrande förhållanden helt enkelt.

Tävligen i år går av stapeln den 22 oktober och pågår under en hel vecka. Bland de cirka 50 deltagande bilarna hittar vi "Sven" från HUST, som för övrigt Evertiq är med och sponsrar. För årets tävling är målet högt satt, men man är samtidigt väldigt medvetna om utmaningarna som finns på plats. Under Expot passade Evertiq på att räta ut ett par frågetecken om tävligen och vad som ingår i att ta fram en bil som drivs enbart av solen.


Annons
Visa fler nyheter
2024-04-15 11:45 V22.4.27-1
Annons
Annons