Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
© Nvidia
Komponenter |

Bolag bakom populär AI-robot vill göra egna chip

När AI-chipen blir en bristvara kanske man får ta försörjningen i egna händer. Så resonerar bolaget OpenAI, som ligger bakom AI-roboten ChatGPT.

Det är nyhetsbyrån Reuters som rapporterar om diskussionerna som pågår hos det växande AI-bolaget OpenAI.

Enligt personer med insyn i bolagets planer ser man över möjligheten att tillverka egna AI-chip och ska ha kommit så långt i diskussionerna att man även tittar på tänkbara bolagsuppköp. Det eller att antingen arbeta närmare med etablerade bolag inom området, så som Nvidia.

Bolaget har utvecklat teknologier inom området till en så kallad superdator från Microsoft, som i sin tur använder sig av hiskeliga 10 000 grafikkort från Nvidia. Samtidigt som OpenAI har avböjt att kommentera till Reuters har bolagets vd, Sam Altman varit tydlig med att försörjningen av chipen i fråga är högt prioriterad internt. För det är ingen billig historia för bolaget att tillhandahålla sin nuvarande, populära ai-robot.

Enligt en analys som Reuters tagit dela v ligger kostnaden per fråga ställd till roboten på fyra cent. Skulle antalet frågor uppgå till en tiondel av de ärenden som behandlas av Googles sökmotor skulle OpenAI inledningsvis behöva investera 48,1 miljarder dollar i grafikkort och omkring 16 miljarder dollar i ai-chip per år för att hålla apparaten flytande.

Ett förvärv skulle vara mer lämpligt, menar Reuters och hänvisar till Amazons uppköp av Annapurna Labs för snart tio år sedan. Det återstår att se i vilken riktning utvecklingen går, och om det framgår nya detaljer vilket bolag OpenAI har siktet inställt på.


Annons
Annons
Visa fler nyheter
2024-04-15 11:45 V22.4.27-2
Annons
Annons