Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
© Volvo
Elektronikproduktion |

Fordonsjättar skapar ny generation elskåpbilar

En helt ny familj av helt elektriska och mjukvarudefinierade fordon kommer att introduceras av det nya företaget.

Produktionen är planerad att starta 2026, berättar Volvokoncernen, Renault Group och CMA CGM Group i ett pressmeddelande, som går samman för en ny generation elektrifierade skåpbilar.

Bolagstrion lutar sig mot data som säger att fram till 2030 kommer den europeiska marknaden för elektrifierade skåpbilar att tredubblas, vilket ska innebära en ”enorm möjlighet för ett helt nytt erbjudande för lätta kommersiella fordon”, särskilt för e-handels- och uthyrningsföretag.

Renault Group och Volvokoncernen tecknar bindande avtal om att starta ett nytt bolag där de initialt kommer att inneha 50-50 procent vardera av aktierna med planer på att investera 300 miljoner euro vardera under de kommande tre åren. CMA CGM tecknar en icke-bindande avsiktsförklaring med Renault Group och Volvokoncernen om att gå med i det nya företaget och investerar 120 miljoner euro genom Pulse, dess energifond som är dedikerad till att påskynda utfasningen av fossila bränslen inom transport- och logistiksektorerna.

”Vi är glada över att ta ytterligare ett steg i vår resa mot hållbara transportlösningar genom den planerade etableringen av ett nytt bolag. Volvokoncernen är angelägen om att fortsätta erbjuda sina kunder kompletta transportlösningar som hjälper dem att minska koldioxidutsläppen i sina värdekedjor. Vi ser en växande efterfrågan på rena, effektiva och säkra stadstransporter. Partnerskap och samarbete är nyckeln till att uppnå detta,” säger Martin Lundstedt, vd och koncernchef för Volvokoncernen i pressmeddelandet.

Bildandet av det nya bolaget förväntas ske i början av 2024 och är villkorat av att alla myndighetsgodkännandeprocesser slutförs.

Det framtida företaget är planerat att verka under sin egen företagsidentitet och kommer att vara baserat i Frankrike.

Volvokoncernen och Renault Group meddelar att man kommer att förbli konkurrenter inom alla andra områden.


Annons
Annons
Visa fler nyheter
2024-06-13 13:49 V22.4.55-1