Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
© Kristian Pohl Regeringskansliet
Teknik |

Kanada och Sverige samarbetar med batterivärdekedjor

Kanada och Sverige kommer att samarbeta för att bygga upp det man kallar ekonomisk resiliens samt skapa nya marknadsmöjligheter för kanadensiska och svenska företag.

I samband med att energi- och näringsminister Ebba Busch besökte Kanada och deltog på de svensk-kanadensiska innovationsdagarna i Quebec tillsammans med Kanadas minister för innovation, forskning och näringsliv, François-Philippe Champagne, kom båda ministrarna överens om att samarbeta och dra nytta av ländernas strategiska tillgångar, det vill säga kritiska mineraler, ren energi och kompetens, när världen går mot en grön och digital framtid.

"Våra länder har industrier som kompletterar varandra och kunskapscentrum med ledande innovativa företag. Vi har kommit överens om att vidareutveckla våra länders bilaterala samarbete för att främja innovation, forskning och införande av renare teknik, bland annat små modulära reaktorer (SMR:er) med tillhörande leveranskedjor. Vi ser fram emot fler företagssamarbeten och möjligheter att främja framväxten av starka ekosystem med innovativa företag från våra båda länder," går det att läsa i ett gemensamt uttalande från ministrarna.

Man menar att man som "föregångsländer" inom miljövänligare stålproduktion, kritiska råvaror och elfordonsbatterier har ett ansvar för att uppmuntra andra länder att införa avancerad teknik som syftar till att hjälpa övergången till en utsläppsfri framtid.

Under det senaste året har flera svenska företag gjort betydande åtaganden om att göra mer i Kanada. Ericsson har presenterat en satsning värd 470 miljoner kanadensiska dollar i samarbete med Kanadas regering, och Northvolt går ihop med kanadensiska företag och pensionsfonder för att ta fram gröna batterier i Kanada.

"Tillsammans har vi föresatt oss att undersöka hur vi kan samarbeta närmare för att ytterligare diversifiera våra respektive ekonomier och stärka deras resiliens, och på så sätt minimera beroenden som kan undergräva vårt självbestämmande," skriver ministrarna.


Annons
Visa fler nyheter
2024-06-13 13:49 V22.4.55-2