Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
© Chalmers
Teknik |

36 miljoner till trådlöst teknikcenter på Chalmers

Witech, Wireless Infrastructure Technology på Chalmers, får 36 miljoner kronor från Vinnova inom områden som är viktiga för en hållbar industri och digital samhällsomvandling.

Witech uppges bygga på arvet från de tidigare centren inom trådlös teknologi, GigaHertz och ChaseOn, som Chalmers var värd för under 2008–2021. Enligt ett nyhetsinlägg från Chalmers ligger Witechs fokus på digitala signalbehandlingstekniker, agila tillika hållbara och energieffektiva trådlösa hårdvarulösningar, säkra designprocesser för halvledarkomponenter och autonoma testmetoder, samt ett enat ekosystem för bland annat ökad samarbetsmiljö.

Enligt Marianna Ivashina, föreståndare för Witech, behöver Sverige göra snabba förändringar inom hela sektorn för trådlös kommunikation och avkänning på grund av pågående geopolitiska förändringar och samhällsutmaningar.

"Vi strävar efter att etablera en plattform för nära samarbete mellan centerpartners genom att engagera dem i flera forskningsprojekt, utbildningsaktiviteter och experimentella demonstrationer som spänner över centrets olika aktiviteter. Vi kommer att utnyttja centrets infrastrukturer och kompetenser för att möta EU:s plan för 6G och halvledare," säger Marianna i inlägget. 

Kompetenscentret drivs av institutionen för elektroteknik (E2) i nära samarbete med institutionen för mikroteknologi och nanovetenskap (MC2) och avser att vara en nyckelspelare för att skapa en hållbar framtid genom att. Dels genom att utveckla nästa generations robusta och pålitliga trådlösa kommunikations- och sensorsystem (till exempel 6G), samt hållbara, energieffektiva halvledarkomponenter och processer.

"Den beviljade finansieringen av Witech är ett resultat av gemensamma ansträngningar från många forskare på Chalmers och industripartners. Jag är hedrad över att få möjligheten att leda detta center och ser fram emot den spännande resan," säger Marianna Ivashina.


Annons
Visa fler nyheter
2024-04-15 11:45 V22.4.27-1
Annons
Annons