Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
© AMD
Teknik |

AMD jagar Nvidia, köper AI-bolaget Nod.ai

AMD har tidigare meddelat att bolaget planerar att investera och expandera sina möjligheter inom öppen AI-programvara. Nu slår man slag i saken och ingår avtal om att förvärva Nod.ai.

Som tidigare rapporterats av Evertiq  vände halvledarindustrin kurs under det andra kvartalet i år och såg en försäljningsökning efter att ha fått gå igenom minskningar under fem kvartal i rad.

Denna vändning dominerades av Nvidia. Halvledarförsäljningen för hela industrin ökade med 4,6 miljarder dollar jämfört med föregående kvartal, där Nvidia stod för 2,5 miljarder dollar av denna tillväxt. Nvidia tog också ett jätte kliv i världsrankingen tack vare den senaste tidens kraftiga ökning av efterfrågan på generativ AI, en bransch som man dominerar.

Nästan en tredjedel av halvledarintäkterna för industrin – 31 procent under 2Q23 – kommer från databearbetningsindustrin, som såg en tillväxt på 15 procent kvartal över kvartal, ledd av introduktionen av AI-chips på servermarknaden. 

AMD försöker nu ta igen förlorad mark gentemot sin rival och investerar kraftigt i programvara som krävs för bolagets avancerade AI-processorer. Nvidias programvara och ekosystem har skapat en betydande konkurrensfördel på AI-chipmarknaden.

Nod.ai, med säte i Santa Clara, Kalifornien, fokuserar just på källkod och AI-programvara och har utvecklat programvara som optimerar prestanda för AI-lösningar för flera AMD-produkter. Med Nod.ai ombord siktar AMD på att påskynda implementeringen av optimerade AI-lösningar på sina plattformar och stärka bolagets strategi för öppen källkod.

AMD får genom förvärvet tillgång till ett team experter som redan utvecklat programvara som accelererar implementeringen av AI-lösningar optimerade för flera AMD-produkter. Köpeskillingen har inte offentliggjorts.

"Förvärvet av Nod.ai förväntas avsevärt förbättra vår förmåga att förse AI-kunder öppen programvara som möjliggör enkel implementering av högpresterande AI-modeller anpassade för AMD-hårdvara," säger Vamsi Boppana, senior vice president, Artificial Intelligence Group hos AMD, i ett pressmeddelande.

Det är värt att tillägga att AMD tidigare i år förvärvade Mipsology, ett franskt företag fokuserat på AI-mjukvara och en flerårig partner till AMD. Tidigare i juni i stod det också klart att AMD planerar att  investera 135 miljoner dollar för att utöka sin forskning, utveckling och ingenjörsverksamhet i Irland. Investeringen kommer att skapa 290 nya jobb och finansiera FoU-projekt inom nästa generations AI, datacenter, nätverk- och 6G-infrastrukturer.


Annons
Annons
Visa fler nyheter
2024-06-13 13:49 V22.4.55-1