Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
© Evertiq / Scanfil (montage)
Elektronikproduktion |

Scanfil Malmö: "2023, så här långt över förväntan"

Nästa anhalt i Evertiq tar tempen är Scanfil Malmö. Den sydsvenska kontraktstillverkaren har under året hanterat hög efterfrågan och flera rekryteringar samtidigt som man har gjort om fabriken.

Vi är nio månader in i 2023 - hur har året varit så här långt för bolaget?

"Så långt har året gått över förväntan. Vi har sedan mitten på 2022 gjort om hela fabriken inklusive en expansion från 4 500 kvm till 6 000 kvadrameter produktionsyta, total layout-förändring av maskinparken och komplettering med nya teknologier (bland annat en helt ny 3D-röntgen och en ny Flying Probe-utrustning). Denna totala transformation av fabriken har gått enligt plan och gett önskad effekt, det vill säga möjliggjort planerad tillväxt och adderat kapabilitet, till exempel inom test," säger Carl-Johan Forsberg, Managing Director Scanfil Malmö, till Evertiq per mejl, och fortsätter:

"Samtidigt har vi kunnat planera så att vi minimerat de oundvikliga maskinstoppen som den fysiska flytten av utrustning inneburit och kunna upprätthålla prestanda mot våra kunder vilket var ett randvillkor i projektet. Just nu så pekar de allra flesta KPI:er pekar åt rätt håll vilket skänker ett lugn och självförtroende över verksamheten. Vi känner att vi gör rätt saker och att vårt hårda arbete ger resultat. Det är också skönt att se att även ”mjuka KPI:er” som medarbetarnöjdhet och kundnöjdhet visar på en positiv trend efter några tuffa år."

Var låg svårigheterna under årets gång?

"Utmaningen för oss har varit att kunna möta den starka efterfrågan från våra kunder på ett så bra sätt som möjligt samtidigt som vi expanderat och faktiskt gjort om hela fabriken. Vi har också rekryterat i hög takt och det är både svårt och viktigt att få in rätt personal i verksamheten. De två senaste åren har vi vuxit från 140 till cirka 220 personer vilket ställt krav på hela organisationen, speciellt med tanke på introduktionsprocesser och upplärande av nya operatörer och att få dem att känna sig välkomna in i Scanfil-familjen. Vi vill inte på några villkor äventyra vare sig kvalitet eller kultur," berättar Carl-Johan. 

Tidigare år har elektronikindustrin präglats av komponentbrist, transportbekymmer och höga elpriser - i vilken omfattning finns dessa utmaningar kvar i er verksamhet?

"Alla dessa utmaningar finns kvar om än i mycket mer begränsad omfattning. Vi sliter fortfarande med långa ledtider och brister/allokeringar på vissa komponenter även om det lättat upp betydligt och till och med vänt inom många kategorier. Framför allt har förutsägbarheten blivit bättre gällande ledtider och tillgänglighet vilket underlättar planering och har också minskat behoven av att köpa komponenter på SPOT-marknaden. När det gäller transport så har vi klarat oss från några större störningar. Elpriserna är ryckiga och oförutsägbara men har så långt men inte blivit så höga som vi befarade," förklarar Carl-Johan. 

Hur ser utsikterna ut nu när vi närmar oss slutspurten av året?

"Orderböckerna är välfyllda och den nya fabriks-layouten är klar, så vi har bra förutsättningar att klara våra mål. Vi fortsätter anställa för fullt och planerar även att fortsätta bygga ut vår maskinella kapacitet och kapabilitet," avslutar Carl-Johan. 


Annons
Annons
Visa fler nyheter
2024-04-15 11:45 V22.4.27-2
Annons
Annons