Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
© Sinf
Elektronikproduktion |

EU tar krafftag mot långa betaltider

En ny förordning fastställer en 30-dagars gräns för fakturor och ställer också tydligare krav på räntebetalningar vid förseningar.

De långa betaltiderna har en negativ inverkan på företagens likviditet, höjer transaktionskostnaderna och underminerar konkurrenskraften och motståndskraften i leveranskedjor, skriver arbetsgivarorganisationen för industri- och tjänstesektorn, Sinf, i ett pressmeddelande. 

EU-direktivet med målet att förkorta betaltider menar man har inte haft önskad effekt. För att lösa detta presenterar EU-kommissionen en ny förordning, som kommer att gälla i alla medlemsländer omedelbart. I ett färskt lagförslag föreslår EU-kommissionen maximalt 30 dagars betaltid.

"Det är mycket uppmuntrande att se att EU nu tar tag i denna fråga. I Sverige idag finns det cirka 1,2 miljoner småföretag, 7 000 medelstora företag och 1 000 stora företag. De stora företagen har väldigt mycket makt och förhandlar till sig upp till 120 dagars betaltider av småföretagen. Småföretagen, som själva har 30 dagars betaltid, får därmed agera bank åt de stora,  säger Sanna Arnfjorden Wadström, vd på Sinf, i pressmeddelandet. 

Sinf skriver att man har ett långvarigt engagemang i frågan om långa betaltider, bland annat som en av initiativtagarna till Föreningen för effektiva affärstransaktioner inom näringslivet och den etiska kod som utvecklats samt lagstiftningen om att stora företag ska rapportera sina betaltider till Bolagsverket.

"Sinf kommer att fortsätta driva frågan. Det är inte rimligt att små företag ska agera bank åt storföretagen. Vi måste komma till rätta med de långa betaltiderna för att förbättra konkurrenskraften," säger Sanna Arnfjorden Wadström i pressmeddelandet. 

Den 10 oktober publicerade Dagens Industri en kartläggning över stora börsbolag som drar ut på betalningarna. Enligt kartläggningen är Ericsson ett av bolagen som företagen får vänta länge på. Vissa företag, skriver DI, får vänta över 80 dagar på pengar. 


Annons
Annons
Visa fler nyheter
2024-05-14 07:33 V22.4.46-1
Annons
Annons