Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
© Frontside Electronics
Elektronikproduktion |

Frontside: ”Det är en otroligt mäktig känsla”

Veckan närmar sig sitt slut – men tempen fortsätter. Vi rör oss mot Göteborg och Frontside Electronics, som berättar om en välbalanserad orderbok och framgångsrika rekryteringar.

Vi är nio månader in i 2023 - hur har året varit så här långt för bolaget?

”2023 känns som året där vi återgår till mer normala inköpskanaler och dess rutiner. Vi har lärt oss otroligt mycket under coronaåren och vad vi faktiskt kan hantera i ökade volymer. Nu under hösten  tillverkar vi fortfarande mycket på order från coronaåren och det har sina utmaningar i att minnas allt som var självklart när order togs emot och kommunicerades internt och externt,” säger Mikael Wikberg, vice vd, Frontside Electronics, till Evertiq per mejl och fortsätter:

”Vi har fortsatt vår rekrytering och den har vi lyckats med riktigt bra. Vi har fått in mycket rutin och kunskap och samtidigt yngre personer som är ivriga att lära sig branschen. Gemensamt för alla  rekryteringar är att de är ett enormt driv och fokus. Jag påminns varje dag av det och det är en otroligt mäktig känsla inför hösten och kommande år."

Var låg svårigheterna under årets gång?

”Den största utmaning för oss har varit att kompetenssäkra och att bygga upp en egen utbildningsgrupp. Vi har tagit hjälp externt med konsulter för att skapa egna utbildningskanaler. Det är en satsning som ger oss trygghet. När vi rekryterar vet vi också att vi kan utbilda och framför allt vem som ska utbilda vem. En del medarbetare har också utbildats externt. Helt klart kommer vi fortsätta med detta och det ska bli en röd tråd i vår verksamhet. Först lära ut efter vårt interna utbildningspaket och efter det fylla på med expertis externt,” berättar Mikael.

Tidigare år har elektronikindustrin präglats av komponentbrist, transportbekymmer och höga elpriser - i vilken omfattning finns dessa utmaningar kvar i er verksamhet?

”Den största skillnaden nu är att vi får in svar från alla leverantörer. Tidigare var det massvis av leverantörer som inte svarade och många fick vi påminna om svar. Utmaningar är det dock alltid att hitta rätt komponenter till rätt pris och vi skulle behöva ha med kostnadsbilden på komponenter redan i konstruktionsstadiet. När vi tittar tillbaka några år ser vi att utmaningarna går i cykler och avlöser varandra med några års mellanrum med mer normala år. Det största hotet i närtid är kanske om Taiwan blir invaderat av Kina. Taiwan bygger idag nya fabriker i flera andra västvänliga länder och takten i byggandet och flytt har ökat, det är bara att hoppas att tiden räcker till,” förklarar Mikael.

Hur ser utsikterna ut nu när vi närmar oss slutspurten av året?

”Vi har en välbalanserad orderbok och vi har återigen börjat nå leveranstider på många projekt som vi tycker är mer rimliga. Vi lägger mycket tid på att justera leveranstakter och anpassa oss efter våra kunder och deras kunders önskemål på lagernivåer. Vi har samlat på oss extremt mycket data under de senaste åren som vi verkligen omvandlar till att hjälpa våra kunder att beställa i rätt tid. Inte för sent men också inte för tidigt. Vi vill tillsammans med våra kunder ringa in vilka produkter som är viktigast och vilka som vi gemensamt kan beställa i ett senare skede. När vi tillsammans agerar långsiktigt blir det riktigt kostnadseffektivt och framför allt väldigt roligt under resans gång. Vi vill tillbaka till det fysiska mötet och att befinna oss i varandras produktioner,” avslutar Mikael. 


Annons
Annons
Visa fler nyheter
2024-05-14 07:33 V22.4.46-1
Annons
Annons