Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
© Dzimitry Skazau Mostphotos
Teknik |

5G på vägarna öppnar för självkörande fordon

Med stöd från EU kommer Telia och Ericsson skapa 150 kilometer 5G-försedda transportkorridorer längs utvalda sträckor i Göteborg och Stockholm – något som öppnar upp för självkörande fordon

Infrastrukturen som byggs syftar till att stödja utvecklingen av smarta och hållbara transportlösningar. Man räknar med att kunna köra fullskaliga tester mellan olika logistikhubbar redan under andra kvartalet 2024.

En av världens första oberoende testmiljöer med egen 5G-infrastruktur var AstaZero, Sveriges testbädd för autonom körning, belägen i skogen nordväst om Borås. Där har forskningsinstitutet Rise och flera fordons- och logistikföretag använt 5G under många års tid.

För att driva på utvecklingen, av i första hand självkörande transporter, etablerar Telia nu en transportkorridor mellan Göteborg och Borås. 

– Vi bygger en unik 5G-infrastruktur som kommer att nå offentliga miljöer. Genom att uppgradera det befintliga 5G-nätet och koppla på NorthStars innovationsnät längs strategiskt utvalda sträckor i industritäta regioner etablerar vi transportkorridorer som möjliggör för fordon att kunna växla mellan lokala dedikerade mobilnät och det publika 5G-nätet, säger Magnus Leonhardt, strategi- och innovationschef för Telia företagsaffär i ett pressmeddelande.

I första läget byggs systemet ut mellan Viared och Råda, men på sikt vill man täcka hela vägen till Göteborgs Hamn.

Satsningen från Telia och Ericsson är frukt av det EU-finansierade programmet Northstar. Runt Stockholm byggs samtidigt korridorer längs vissa sträckor av E4 och E18.

– Northstar skapar ypperliga möjligheter för aktörer att bygga smarta tjänster för bilar och lastbilar, som minskar utsläppen och använder ytor effektivare. Våra transporter i Göteborg ska vara smarta, säger Jonas Eriksson, verksamhetsledare för Gothenburg Green City Zone.


Annons
Annons
Visa fler nyheter
2024-04-15 11:45 V22.4.27-1
Annons
Annons