Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
© Volta Trucks_Volta
Elektronikproduktion |

Ellastbilsbolaget Volta Trucks i konkurs

Under augusti i år inledde en av Voltas viktigaste leverantörer, Proterra, ett frivilligt förfarande för finansiell rekonstruktion, precis när Voltas produktion skulle skalas upp.

Det hela ledde till osäkerheter bland bolagets olika intressenter, vilket till slut gjorde fortsatt finansiering omöjlig. Som ett resultat av detta har styrelsen för Volta Trucks beslutat att ansöka om konkurs.

Investeringsbolaget Byggmästare AJA Holding äger direkt och indirekt, cirka 10 procent av aktierna i Volta Trucks. Anskaffningsvärdet för aktierna i Volta ligger på 212 miljoner kronor och dessa värderades per den 30 juni till 440 miljoner kronor. Värdet bedöms idag vara noll kronor, skriver investeringsbolaget i ett pressmeddelande.

– Nyheten i början på augusti i år om att bolagets batterileverantör inträtt i amerikansk Chapter 11 skedde vid absolut sämsta tidpunkt när produktionen skulle skalas upp, och produkten levereras till väntande kunder, och har successivt lett till ökad osäkerhet hos olika intressenter samt till slut, trots stora ansträngningar, omöjliggjort finansiering, säger Tomas Bergström, VD Byggmästaren.

Under tredje kvartalet 2023 har Byggmästaren investerat cirka 4 miljoner euro i ett säkerställt lån till Volta Trucks, vars värde i dagsläget är svårt bedöma. 

– Detta är sorgligt och oerhört tråkigt, inte minst för grundare, anställda och för alla leverantörer och kunder som visat passionerat intresse för Volta Trucks. För alla investerare är det en stor besvikelse, säger Tomas Bergström.


Annons
Annons
Visa fler nyheter
2024-05-14 07:33 V22.4.46-1
Annons
Annons