Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
© ElektronikBranschen
Teknik |

Elektronikskatten ökar än mer – upp 36 %

I budgetpropositionen skrev regeringen att elektronikskatten inte skulle öka till följd av de ändringar som genomfördes vid halvårsskiftet. ElektronikBranschens granskning visar något annat.

Färska siffor från Skatteverket visar att elektronikskatten (även kallad kemikalieskatten) fortsätter att öka sedan de nya reglerna började gälla den 1 juli. Störst ökning är det för vitvaror, tv-apparater och datorer/läsplattor, lyder ett pressmeddelande från ElektronikBranschen.

Skatteuttaget under juli och augusti 2022 var 262 miljoner. Under samma period i år var summan 356 miljoner. Det innebär en ökning med 96 miljoner, vilket motsvarar 36 procent. Samtidigt har försäljningen av produkter som omfattas av skatten minskat med 16 procent jämfört med samma period 2022.

De produktgrupper som drar in mest pengar till statskassan i form av elektronikskatt är datorer/läsplattor, tv-apparater och telefoner. Totalt drog skatten in 2,7 miljarder till staten 2022. Prognosen för 2023 är ett ökat skatteuttag med närmre 1 miljard kronor.

"Även statens egna myndigheter är starkt kritiska till elektronikskatten då den inte leder till positiva miljöeffekter, är svår att följa upp och leder till stora administrativa kostnader för både företag och myndigheter," säger Pernilla Enebrink, vd för ElektronikBranschen i pressmeddelandet.

Vid halvårsskiften genomförde Tidöpartierna ändringar av elektronikskatten. Förslaget som genomfördes kom från den tidigare regeringen och innebar minskade möjligheter till avdrag jämfört med tidigare. I budgeten för 2023 skrev regeringen att ändringen inte skulle öka skatteuttaget. Trots branschens larm om att beräkningarna i konsekvensutredningen inte genomförts på ett korrekt sätt, valde regeringen att gå fram med förslaget.

" Idag kan elektronikskatten ligga på nästan 600 kronor för en enskild produkt. Det gör att priskänsliga konsumenter köper billigare och i många fall mindre hållbara produkter än de annars skulle ha gjort. Därmed leder skatten till minskad hållbarhet," säger Pernilla Enebrink.

Utvärderingen från HUI visar även att skatteintäkterna uteblir, arbetstillfällen i Sverige minskar och att skatten förts över på konsumenterna i form av högre pris på elektronik- och vitvaror.

"Elektronikskatten ger negativ miljöpåverkan, dyrare priser för konsumenterna och minskar sysselsättningen, regeringen måste ta sitt förnuft till fånga och avskaffa skatten," avslutar Pernilla Enebrink.

ProduktgruppFörändring skatteuttagSkatt innan avdrag/försäljning
Tvättmaskiner+ 67 Procent0 procent
Torktumlare+ 50 procent- 13 procent
Tv-apparater+ 48 procent- 21 procent
Diskmaskiner+ 46 procent- 9 procent
Dammsugare+ 39 procent+ 6 procent
Datorer/läsplattor + 33 procent- 25 procent
Telefoner/routrar+ 32 procent- 3 procent
Kyl/frys+ 32 procent- 10 procent
Källa: Skatteverket via ElektronikBranschen

Annons
Annons
Visa fler nyheter
2024-05-14 07:33 V22.4.46-1
Annons
Annons