Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
© Nokia
Elektronikproduktion |

Massuppsägningar väntar för Nokia

Det finska telekombolaget säger att siktar på att ställa om kostnadsbas för att skydda lönsamheten. Som en del av detta kommer Nokia att trimma företaget till en organisation med 72 000 – 77 000 anställdas, jämfört med de 86 000 anställda bolaget har idag.

Nokia har idag flaggat för att man kommer att lansera en serie strategiska och operativa förändringar i verksamheten, samt ett sparprogram fö att återställa sin kostnadsbas. Bolaget säger att dessa åtgärder syftar till att bättre positionera Nokia för långsiktig tillväxt samt att förbättra möjligheten att bättre navigera den rådande osäkerheten på marknaden.

Som en del av dessa förändringar säger Nokia att man kommer ge sina affärsgrupper mer operativ självständighet. Man siktar även på att effektivisera verksamhetsmodellen genom att bädda in säljteam i affärsgrupperna. Och för det tredje "återställa kostnadsbasen för att skydda lönsamheten".

Det sista görs för att komma till rätta med den osäkerhet som finns på marknaden, skriver bolaget.  Minska kostnadsbasen, öka den operativa effektiviteten och samtidigt skydda sin FoU-kapacitet.

För att ro detta i hamn har Nokia som mål att sänka sin kostnadsbas på bruttobasis (med andra ord före inflation) mellan 800 miljoner euro till 1,2 miljarder euro i slutet av 2026. Detta innebär en minskning av personalkostnaderna med 10–15 procent. Nokia skriver vidare att man räknar med att snabbt kunna påbörja detta och förväntar sig minst 400 miljoner euro i besparingar under 2024 och ytterligare 300 miljoner euro under 2025.

Summa summarum kommer programmet att resultera till att Nokia blir en organisation med mellan 72 000 – 77 000 anställda, jämfört med de 86 000 anställda som bolaget har idag. Som mest påverkas 14 000 anställda.

Den exakta omfattningen av programmet kommer dock att bero på utvecklingen av efterfrågan på slutmarknaden. Kostnadsbesparingarna förväntas främst uppnås inom affärsgrupperna Mobile Networks, Cloud och Network Services samt inom Nokias bolagsfunktioner.

– De svåraste besluten att fatta är de som påverkar våra medarbetare. Vi har oerhört duktiga medarbetare på Nokia och vi kommer att stödja alla som påverkas av denna process. Att återställa kostnadsbasen är ett nödvändigt steg för att anpassa oss till marknadens osäkerhet och för att säkra vår långsiktiga lönsamhet och konkurrenskraft, säger Nokias vd Pekka Lundmark i pressmeddelandet. 


Annons
Visa fler nyheter
2024-06-13 13:49 V22.4.55-1