Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
© Northvolt
Elektronikproduktion |

Northvolt säkrar nytt miljardbelopp

Den svenska batteritillverkaren har, med hjälp av den tyska regeringen, säkrat 600 miljoner euro, motsvarande drygt sju miljarder kronor för etableringen av sin fabrik i Heide.

Det är den tyska nyhetsbyrån dpa som fått beskedet om miljardbeloppet till Northvolt. Enligt representanter från partiet de gröna, Felix Banaszak och Brunö Hönel betalas pengarna ut till batteritillverkaren i form av ett lån från den tyska utvecklingsbanken KfW, med den tyska staten som borgenär. 

Lånet gäller Northvolts planerade fabrik i Heide, belägen i delstaten Schleswig-Holstein och är ett belopp utöver ytterligare 155 miljoner som kommer från statligt håll. Men mer pengar än så har EU i dagsläget inte godkänt.

Det har varit lite si och så med fabriken, som lovar 3 000 arbetstillfällen, 60 gigawattimmar och en tillhörande återvinningsanläggning. Northvolt har tidigare pekat ut energipriser som ett hinder, och enligt nyhetsbyråns bedömning är det inte troligt att byggandet av fabriken kommer i gång 2025 som tänkt. 

Nortvolt har på sistone trampar i gång ett annat fabriksprojekt på andra sidan Atlanten, nämligen i Kanada. 


Annons
Annons
Visa fler nyheter
2024-05-14 07:33 V22.4.46-1
Annons
Annons