Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
© Niroworld Dreamstime.com
Elektronikproduktion |

"Anskaffningsagenten" frikänd

Den man i 60-årsåldern som åtalats för bland annat grov olovlig underrättelseverksamhet mot Sverige och grov olovlig underrättelseverksamhet mot främmande makt frikändes idag av Tingsrätten.

Enligt tidigare rapportering ska mannen under en tioårsperiod begått brott kopplat till rysk militär teknikanskaffning. Detta ska ha skett genom bolag som mannen äger, där ett av dessa är kopplat till handel och industriell utrustning. Denna teknologi ska sedan ha exporterats till Ryssland. 

Den misstänka "anskaffningsagenten" riskerade flera års fängelsestraff. Åklagaren yrkade nämligen på 4,5 till 5 års fängelse för den spionanklagade mannen.

Mannen har till stora delar agerat på det sätt som åklagaren påstått, menar Tingsrätten, men i målet har dock inte framkommit annat än att verksamheten enbart avsett teknikanskaffning och inte syftat till inhämtande av sådana uppgifter som kan utgöra spioneri. 

”Huvudfrågan i målet är om den tilltalades verksamhet kunnat leda till spioneri. För straffansvar enligt åtalet krävs att verksamheten haft syftet att inhämta känsliga uppgifter med stort skyddsvärde rörande Sverige och USA för att begå spioneri. Åklagaren har inte kunnat styrka att avsikten med verksamheten varit att inhämta sådana uppgifter" säger rådmannen Jakob Hedenmo i ett pressmeddelande från Tingsrätten. 


Annons
Annons
Visa fler nyheter
2024-05-14 07:33 V22.4.46-1
Annons
Annons