Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
© Ekobot / Telia (montage)
Elektronikproduktion |

Scanfil-kopplad robot bakom 5G-lök

Telia och Ekobot tar sig an utmaningen att fasa ut bekämpningsmedel. Detta med hjälp av 5G, AI, och 700-kilosrobotar. Som nästa steg inom samarbetet presenteras nu en innovation – 5G-löken.

5G-löken är nästa steg inom pilotprojektet Ekobot, som inleddes 2021 av Telia, Ekobot, Rise och Axis Communications. Det framgår av ett pressmeddelande. 

I grunden handlar projektet om hur en 700 kilo tung robot, med hjälp av mobilnätet och nya tekniker som 5G samt spetskompetens inom videoteknik, kan identifiera och rensa ogräs på lökodlingar.

"Det är fantastiskt att vi nu skalar upp möjligheten för fler i Sverige att testa 5G-lök. Det är blod, svett och löktårar som ligger bakom denna innovation och det är kombinationen av våra spetskompetenser som gjort det möjligt att odla en bättre och mer hållbar lök," säger Jonas Eklind, vd för Ekobot, i pressmeddelandet. 

Enligt pressmeddelandet hävdas 5G-löken smaka bättre. Anledningen till kvalitetsskillnaden, uppger man, är att tekniken ger 5G-lökens blast möjlighet att växa fritt och lämnas kvar längre, vilket ska ge mer mer sol och mer näring.

Ekobot är också förknippad med kontraktstillverkaren Scanfil. I maj 2021 inledde Ekobot ett samarbete med Scanfil i Åtvidaberg med syfte att påbörja en industrialiseringsprocess av sin robotplattform Ekobot Gen III.


Annons
Annons
Visa fler nyheter
2024-05-14 07:33 V22.4.46-1
Annons
Annons