Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
© Keliber
Elektronikproduktion |

Finland hem till eftertraktad batterikomponent

Snart stärks Finlands exportkraft ordentligt. Om två år är planen att skeppas en eftertraktad komponent till batterier ut till den europeiska batteriindustrin - inräknat Skellefteå.

En kemifabrik med en eftertraktad produkt är på väg att resas i det finska industriområdet Karleby, rapporterar tidningen Yle.

Keliber, heter bolaget, och har sitt fäste på ett jättelikt industriområde i kustnära Karleby. Här huserar inga mindre än katodtillverkaren Umicore, Boliden och ett stort antal andra bolagsjättar. Men Keliber har något som först och främst ingen annan i området har, och så är fallet om man tittar ut över den europeiska kontinenten.

”Fabriken blir unik i Europa,” säger Kelibers personaldirektör, Asko Saasamoinen till Yle. Enligt Asko finns det ingen produktion av litium i Europa i dag.

”EU ska på sikt kunna producera hälften av batterimineralerna som behövs inom unionen. Keliber kommer att bli en stor producent. Om tio år är vi uppe i en produktion som motsvarar hela EU:s behov just nu,” säger Asko till Yle.

Behovet är stort, berättar han för tidningen. Keliber planerar nämligen att leverera stora mängder litiumhydroxid till länder så som Polen, Tyskland och Danmark – och Sverige, till batteritillverkaren Northvolt i Skellefteå.

Asko säger till Yle att man inledningsvis ska importera råvaran under nio månader, följt av att man har flera gruvor i egen regi i Kaustby, där malmen ska anrikas efter brytningen innan den körs till Karleby.

Fabriken, som kommer bli 270 meter lång, ska stå klar 2025 och lovar upp emot 120 arbetstillfällen. 


Annons
Annons
Visa fler nyheter
2024-05-14 07:33 V22.4.46-1
Annons
Annons