Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
© Hövding
Elektronikproduktion |

Försäljningsstopp för kritiserad Hövding-hjälm

Hövding 3 - den svenska cykelhjälmen med det självutlösande huvudskyddet - har belagts med ett tillfälligt försäljningsstopp av Konsumentverket, rapporterar SVT Nyheter.

Det är inte första gången som det blåser kring Hövding. Det svenska företaget bakom airbag-cykelhjälmen hamnade i blåsväder i maj efter att Uppdrag Granskning publicerat ett avsnitt där tidigare påstådda mjukvarufel i själva verket var konstruktionsfel som mörkats.

Ett halvår senare är bollen satt i rullning igen. Konsumentverkets tillfälliga försäljningsstopp av Hövding 3 bottnar i att cykelhjälmen inte anses uppfylla gällande krav. Kristofer Johannesson, biträdande konsumentombudsman, säger till SVT Nyheter att det kan finnas säkerhetsrisker med produkten, och att Konsumentverket har tillsatt en utredning anmälningar från allmänheten och uppgifter från media. 

Konsumentverket vill bland annat ha mer information om hjälmens självutlösande airbag verkligen fungerar som den ska. 

Hövding delar enligt ett pressmeddelande inte Konsumentverkets bedömning och kommer att överklaga beslutet. 

"Hövding 3 har genomgått omfattande tester och bevisat sig vara överlägset bäst i de vanligaste cykelolyckorna. Testmetoden som Hövding 3 har certifierats enligt har tagits fram och godkänts av oberoende parter för att leva upp till högt ställda säkerhetskrav inom Sverige och EU. Idag har Hövdingar sålts i över 500 000 exemplar och skyddat tiotusentals cyklister i över ett decennium. Hövding 3 har godkänts i enlighet med gällande EU-rätt och av det statligt ackrediterade organet RISE, tidigare Statens Provningsanstalt, för att säkerställa att produkten uppfyller alla krav för personlig skyddsutrustning," skriver Hövding. 

Försäljningsstoppet gäller endast försäljning via hovding.se i väntan på ett slutligt beslut och återförsäljare berörs inte av beslutet.

"Hövding kommer att följa Konsumentverkets beslut och tillfälligt upphöra med försäljningen av Hövding 3 i Sverige på Hövdings hemsida. Hövdings förhoppning är att kunna återuppta försäljningen när Konsumentverket och domstol har fått möjlighet att göra en fullständig prövning. Inget beslut om återkallelse av Hövding 3 har fattats," fortsätter pressmeddelandet. 


Annons
Visa fler nyheter
2024-05-14 07:33 V22.4.46-1
Annons
Annons