Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
© pixabay marselelia
Elektronikproduktion |

Strejker på gång i finsk industri

Finlands Fackförbunds Centralorganisation (FFC) och dess medlemsförbund har motsatt sig reformer som regeringen föreslagit. Nu kommer nya åtgärder för att få regeringen Orpo-Purra att ändra kurs.

I morgon, tisdag mellan 0:00 och fram till 23:59 inleds den första dagslånga strejken av Finlands Fackförbunds Centralorganisation (FFC) och dess medlemsförbund. Strejken följer tidigare utmarscher och demonstrationer - som inte hade önskad effekt - i protest mot regeringens planer på att bland annat begränsa strejkrätten, främja lokala avtal och skära i den sociala tryggheten, rapporterar tidningen Yle. 

Under den nya vågen kommer åtgärderna att vara längre och mer omfattande än tidigare, skriver FFC i ett nyhetsinlägg från den 31 oktober. 

"Tidigare var åtgärderna måttfulla och det fanns skäl till det. Vi ville ge regeringen möjlighet att ändra kurs utan storskaliga åtgärder eller skador på samhällsekonomin. Regeringen hörde inte det här nödropet, eller tog det åtminstone inte på allvar," säger FFC:s ordförande Jarkko Eloranta, i nyhetsinlägget. 

Strejker sker i olika regioner under fyra veckor i november. Enligt en nyhetsinlägg från Teknologiateollisuus (Technology Industries of Finland) inleds strejkerna löpande, från i morgon, till och med den 9 november. Och i listan finns ett antal elektronik- och kontraktstillverkare.

I morgon, tisdag den 7 november mellan 0:00 och 23:59 äger strejken rum hos bland andra Kemet Electronics Oy i Suomussalmi och Scanfil EMS Oy i Sievi. 

Den 9 november äger den rum hos bland andra högtalartillverkaren Genelec Oy i Lisalmi och kontraktstillverkaren Hanza Leyprofiili Oy i Joensuu. Klockslagen är även här 0:00 till 23:59. 

Johanna Laine, vd för Technology Industries of Finland, ställer sig kritisk till strejkerna. Hon ser att reformerna är nödvändiga för Finland att bland annat hålla jämna steg med konkurrerande länder, men att de är skadliga för företagen med hänsyn till en rådande minskade efterfrågan och sämre orderutsikter framöver inom tekniksektorn. Detta enligt en egen undersökning som TIF har gjort. 

 "Även om det är regeringen som är målet med detta är det arbetsgivarna, som nyligen har förhandlat fram nya avtal med sina anställda, som drabbas av detta. Åtgärder som dessa belyser behovet av reformer," skriver Laine i ett nyhetsinlägg.


Annons
Annons
Visa fler nyheter
2024-04-26 09:38 V22.4.33-2
Annons
Annons