Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
© DeltaNordic
Elektronikproduktion |

DeltaNordic: ”Mycket tyder på att tillväxten fortsätter”

Den svenska kontraktstillverkren DeltaNordic har ökat på flera poster - en tillväxt som förväntas fortsätta under kommande år. Men först ska man flytta in i nya lokaler i Kungsängen.

Uppdaterad; 2023-11-09 10:13

Marcus Edholm, Chief Operating Officer för DeltaNordic Sweden, har bevittnat en verksamhet som vuxit kraftigt de senaste åren. I en mejlkonversation med Evertiq berättar han att bolaget sedan 2021 gått från en årsomsättning på 244 miljoner kronor, 316 miljoner kronor i fjol, till att i år förväntas passera 400 miljoner kronor. 

”Vi har haft en kraftig tillväxt och mycket tyder på att detta fortsätter kommande år,” säger Marcus till Evertiq.

Patrik Thelin, Chief Marketing Officer på bolaget, skriver i ett mejl till Evertiq att DeltaNordic sedan 2014 systematiskt och fokuserat jobbat på att bredda sin kundbas och var redan innan pandemin på god väg ta ett rejält tillväxt kliv.

"Då främst drivet av en rad vunna nya kunder, vägen in till nya affärer i vår bransch är ofta vid generationsskiften eller lansering av nya produkter så även i vårt fall," fortsätter Thelin i mejlkonversationen.

Men, affärerna som borde tagit fart/rampat upp blev till stora delar försenade på grund av de störningar som uppstod i både bolagets och kundernas leverantörskedja under 2020 till 2021, berättar han och fortsätter:

"Under andra halvan av 2021 började allt ta fart igen dels drivet av mindre förbättringar på komponentmarknaden men till största del som en effekt av det arbete vi tillsammans med våra kunder lagt på att säkra nödvändiga komponenter för produktion."

Thelin berättar att de befintliga kunderna inom försvars- och gruvindustrin har haft en kraftig tillväxt, främst försvarsindustrin som står för cirka 30 procent av bolagets totala omsättning.

"Vi ser en fortsatt stor potential i att växa ytterligare de kommande åren med focus på våra befintliga marknadssegment samt vinna nya marknadsandelar inom CleanTech-segmentet."

Mot ny fabrik i Kungsängen

Bolaget har haft mycket att stå i under året. Flera utvecklingsprojekt närmar sig serietillverkning, medan efterfrågan varit på en stadig nivå. Men det som ligger främst i fokus just nu är flytten till nya lokaler i Kungsängen, där DeltaNordic har haft befintlig produktion. Omsättningstillväxten i kombination med att man strävar efter en lokal där man kan uppnå effektivare flöden gör att bolaget tog beslutet att flytta.

”Vi byter adress och flyttar till en befintlig fabrik några hundra meter bort, som fått sig en rejäl uppfräschning under hösten. Nuvarande fabrik är på 2 758 kvadratmeter och den nya vi flyttar till 4 652 kvadratmeter,” berättar Marcus och fortsätter:

”I den nya fabriken får vi bättre förutsättningar att skapa effektiva flöden eftersom ytorna är anpassade för produktion. Stora, öppna hallar med fin takhöjd vilket möjliggör en mängd flödesförbättringar. Golvytorna, större portar, större traverser, etcetera, gör att vi på sikt kan bygga större produkter och förädla på en högre nivå än tidigare."

Under 2025 är målet att starta upp en komplett elektronikproduktion även i den nya fabriken, berättar Marus, vilket skapar ytterligare redundans för kundernas, menar han. 

”Detta är viktigt för att behålla och ta nya marknadsandelar i digitaliseringen som nu accelererar,” förklarar Marcus och lyfter även han fram segmentet Cleantech där man kommer hjälpa befintliga och nya kunder med logistik, utveckling, prototyper och serieproduktion framöver.

Fabriken i Örnsköldsvik har även den fått uppmärksamhet, berättar han. 

”Vi har anställt många nya kollegor och behöver anpassa lokalerna efter det. Vi ser över kök, omklädningsrum, kontor och nya produktionsytor. Vi investerar i lagerautomater, röntgenutrustning, diverse maskiner och verktyg. Och mjukvara, där det framför allt handlar om att underlätta administrationen, vilket även påverkar det totala flödet.”

Tackar inte nej till ytterligare personal

DeltaNordic har anställt både kollektivanställda och tjänstemän under året. Personalstyrkan i Sverige har därmed ökat från 125 till 160, samtidigt som man har fyllt på med flertalet inhyrda, framför allt i Örnsköldsvik, berättar Edholm. 

”Fördelningen är ungefär 60/40 Örnsköldsvik/Kungsängen. Under 2024 är ambitionen att fortsätta anställa och successivt öka kapaciteten i Kungsängen. Numerären i Örnsköldsvik börjar vara på en lagom nivå, men vi tackar inte nej till ny kompetent personal inför den spännande framtid som väntar,” säger Marcus. 


Annons
Annons
Visa fler nyheter
2024-06-13 13:49 V22.4.55-1