Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
© Teltonika
Mönsterkort |

På gång: Europas första mönsterkortsfabrik på 20 år

Litauiska Teltonika öppnar upp plånboken för en mönsterkortsfabrik i huvudstaden Vilnius. Det är enligt bolaget den första fabriken i sitt slag i Europa på 20 år. "En betydande boost."

Det är en ordentlig investering som Teltonika lägger för att bygga upp en starkare europeisk mönsterkortsindustri. Enligt ett pressmeddelande landar summan på 3,7 miljarder euro, och ska generera i en ny industripark (namngiven Teltonika High-Tech Hill) på 50 hektar med över tio byggnader och en planerad personalstyrka på 6 000 personer. 

Beslutet är enligt bolagets vd, Arvydas Paukštys strategiskt i bemärkelsen att man vill bli självförsörjande på mönsterkort. 

"Vi tillverkar i dag elektronik och plaster, och genom det här beslutet positionerar vi oss väl för att sluta cirkeln för vår egen försörjningskedja," säger han i pressmeddelandet. 

Fabriken utgör en av de tio byggnaderna och kommer ha en storlek på 33 000 kvadratmeter. Teltonika har lagt en budget på 143 miljoner euro, där en stor del av summan används för att säkra produktionsutrustning. Fabriken lovar 250 specialisttjänster. Teltonika skriver vidare att mönsterkorten kommer användas i avancerade produkter, och att man kommer utveckla teknologier för HDI, SBU, Flex-Rigid samt design för högfrekvens-mönsterkort. 

Teltonika skriver att den tidigare Unimicron-vd:n tillika nuvarande mönsterkortskonsulten Rico Schluter kommer bidra med stöttning under projektet. 

"Efter 41 år inom mönsterkortsindustrin är jag stolt över att vara en del av det här unika projektet, som kommer ge en betydande boost till industrin i Europa," skriver Schluter i pressmeddelandet. 

Fabriken beräknas starta i början på 2025. Då kommer den dagliga produktionen att ligga på 600 kvadratmeter. Därefter är planen att öka produktionen till 300 000 kvadratmeter per år, om fabriken rullar fem dagar i veckan. Om den körs sju dagar i veckan räknar man med större volymer. 


Annons
Visa fler nyheter
2024-06-13 13:49 V22.4.55-2