Till slut: Newport-fab:en får ny ägare
Efter otaliga vändor fram och tillbaka står det nu klart att Newport Wafer Fab från och med nästkommande år kommer att ha en ny ägare i form av Vishay Intertechnology.
Vishay Intertechnology har ingått ett avtal med Nexperia om att förvärva Newport Wafer Fab i South Wales, Storbritannien. Det framgår av ett pressmeddelande.
Anläggningen, som tillverkar kiselskivor på 200 millimeter, är certifierad för fordonsindustrin och går loss för en summa uppgår till 177 miljoner dollar i kontanter.
Newport Wafer Fab har varit frekvent omskriven i brittisk press. I fjol beordrade den brittiska regeringen Nexperia att avyttra 86 procent av anläggningen efter att regeringen, enligt ett antal faktorer bedömt den som en risk mot nationens säkerhet. Anläggningen etablerades redan 1982 och hette ursprungligen INMOS men har sedan dess haft flera ägare. Nexperias förvärv av anläggningen kritiserades redan från början där man menade att köpet skulle kunna ge Kina tillgång till brittiska halvledardesigner.
Medan Nexperia är en halvledartillverkare med huvudkontor i Nijmegen, Nederländerna, så är det också ett dotterbolag till, delvis kinesisk statsstödda, Wingtech Technology – vilket var roten till kritiken.
Vishay Intertechnologys vd, Joel Smejkal skriver i pressmeddelandet att förvärvet är en del av bolagets strategi att utöka sin kapacitet över en treårsperiod.
"Vi vill positionera oss väl för att ta oss in på marknader inom e-mobilitet och hållbarhet, vilket Newport Wafer Fab kommer bidra med. Här utökar vi vårt tillverkningsmässiga avtryck, för både våra kunder och för vår satsning på kislekarbid," fortsätter han.
Smejkal tillägger att målet är att säkra arbetstillfällena vid fab:en och att investera nödvändiga pengar för produktionen av SiC Trench MOSFEt och dioder.
Nexperia, å andra, skriver i samma pressmeddelande att man hellre hade fortsatt på den utstakade väg som man lanserat för två år sedan, i vilken stora investeringar var inräknade.
"Planerna gick dock i stöpet av att regeringen i Storbritannien beslöt sig för att anläggningen skulle avyttras. Vi kan konstatera att anläggningen behöver få klarhet i vad som kommer hända den i framtiden och för att unvika yttterligare förluster. Antalet med Vishay är det hittills mest optimala alternativet," säger Nexperias vd, Toni Versluijs i pressmeddelandet.