Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
© Polestar
Elektronikproduktion |

Miljardregn över Polestar

Polestar presenterade under gårdagen en förstärkt affärsplan. I samband med den tillfördes elbilbolaget ytterligare likvidet från Geely Holding och Volvo Cars.

Polestar presenterade under gårdagen en så kallad förstärkt affärsplan under gårdagen. Den syftar till att marginalerna ska förbättras i snabbare takt och att bolaget ska minska sina totala behov av finansiering. Man har som mål att nå ett positivt kassaflöde under 2025. 

Bruttomarginalen ska hamna på upp emot närmare 20 procent med en total årlig volym på cirka 155 000 till 165 000 bilar. För att nå detta behöver man ha en bredare mix av produkter med fyra modeller i produktion, lägre kostnader och en annan strategi för viktiga marknader. Utöver det ser man ett samriskbolag i Kina som nödvändigt samt åtgärder för att den amerikanska verksamheten ska bli mer lönsam. 

Affärsplanen sker, säger man, mot bakgrund av en "snabbt föränderlig verksamhetsmiljö". 

"Genom att ha tagit nödvändiga steg för att omarbeta vår affärsplan, minskar vi kostnaderna och förbättrar effektiviteten för att skapa ett mer motståndskraftigt och lönsamt Polestar – och minskar samtidigt vårt finansieringsbehov," säger vd, Thomas Ingenlath, i pressmeddelandet och fortsätter: 

”Att nå brytpunkten för ett positivt kassaflöde redan 2025 kommer att visa styrkan i vår affärsmodell. Marginal framför volym är vår väg framåt, med stöd av ett fantastiskt modellutbud i form av fyra exklusiva prestandabilar." 

Polestar har tillförts ytterligare likvidet i form av totalt 200 miljoner dollar från Volvo Cars och 250 miljoner dollar från Geely, motsvarande drygt fem miljarder kronor.

Lånet från Volvo Cars sker i enlighet med en ändring av sitt befintliga aktieägarlån har Volvo Cars förlängt löptiden för sitt utestående lån med mer än tre år fram till juni 2027, Lånet från Geely uppges tillhandahållas med "i stort sett samma villkor" och förfallodag. 

Baserat på affärsplanen och likviditetsstödet förväntar sig Polestar att man kommer att behöva extern finansiering på cirka 1,3 miljarder dollar tills man når ett positivt kassaflöde 2025.


Annons
Annons
Visa fler nyheter
2024-05-14 07:33 V22.4.46-1
Annons
Annons