Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
© Universal Robots
Teknik |

Volvo Cars om cobots: "Vaknat lite sent"

Kollaborativa robotar, eller cobots är inte lämpade för enbart mindre företag - det finns även möjligheter för större bolag, som Volvo Cars - där man har vaknat upp till teknologierna.

Enligt ett pressmeddelande framgår det att det är en komplex och dyr historia när stora företag ska automatisera produktionen med industrirobotar. Volvo Cars är ett av dessa, som har börjat upptäcka kollaborativa robotar som ett alternativ. 

"Kollaborativ automation är en implementerad teknik i många företag, men hos oss är det ganska nytt. Och så är det hos många andra stora företag också. Mindre företag är ofta mer flexibla och snabbfotade i sin utveckling av tillverkningen och flödena. Vi har vaknat lite sent, men vi är igång," säger Dan Lämkull, som arbetar med strategi och innovation i beredningsorganisationen på Volvo Cars, i pressmeddelandet. 

I dagsläget använder Volvo Cars cobotar från Universal Robots i batterifabriken och i förstationer, så som vid limning av innertak och vid ytbehandling. Många uppgifter skulle i framtiden kunna utföras av cobotar, menar Dan, framför allt inom logistik, plock och vid förmonteringsstationer. Ett exempel han tar upp är att skruva fast paneler på dörrar. 

"En annan möjlig uppgift är binpicking. Det görs idag av kolleger som hela dagen står och sorterar små detaljer, vilket en cobot med ett visionsystem skulle kunna göra," fortsätter Dan. 

Volvo Cars arbetar tillsammans med Ola Mellström på Universal Robots för att fortsätta utvecklingen av nyttjandet av cobotar och se var den kollaborativa automationen bäst kan nyttjas.

"Vi är igång med flera olika projekt, främst inom skruvdragning och hur vi kan underlätta med det. Ett annat spår är plasmabehandling," säger Ola Mellström, Universal Robots försäljningschef i Sverige, i pressmeddelandet.


Annons
Annons
Visa fler nyheter
2024-05-14 07:33 V22.4.46-2
Annons
Annons