Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
© Neumonda
Analys |

Häng med på en åktur i minnesmarknaden

Halvledarindustrin och särskilt minnesindustrin, är inget för svaga hjärtan. Volatiliteten som regelbundet ses på denna marknad är oöverträffad av någon annan industri.

Marco Mezger, verkställande vice vd och COO för Neumonda

De största minnestillverkarna Kioxia, Micron, Samsung, SK Hynix och Western Digital kommer att förlora mer än 20 miljarder dollar under 2023. Enligt Trendforce har alla stora leverantörer av flashminnen upplevt sina största operativa förluster sedan 2014, och priserna har bara långsamt börjat stiga.

Den strama marknadssituationen är också anledningen till att sammanslagningen mellan Western Digital och Kioxia misslyckades med att ros i hamn. Det skulle ha varit den största sammanslagningen i branschen, och en kombination av den tredje och fjärde största NAND-tillverkarna skulle absolut ha utmanat marknadsledaren Samsung.

SK Hynix har investerat cirka 400 miljarder yen (2,67 miljarder dollar) i den av Bain-ledda koncernen som förvärvade det som nu är Kioxia från Toshiba. Det sydkoreanska företaget är den näst största NAND-minnestillverkaren och såg att sammanslagningen potentiellt skulle kunna skada dess position samtidigt som den avstyrde partnerskap som man hade undersökt med Kioxia.

Trots detta ser man nu en återhämtning för både Flash- och DRAM-minnem, dock i olika takt. Trendforce förväntar sig att DRAM-priserna kommer att öka med cirka 3-8 procent kvartalsvis och NAND ännu mer, med en ökning på 8-13 procent. Det innebär att priserna stiger, men från en mycket låg nivå. Kort sagt så finns det ingen anledning till panik – åtminstone inte för närvarande. Men, varje OEM bör dock noggrant granska sin inköps- och lagerstrategi för att säkra minnesprodukter för sin planerade produktion.

Varför? Här är några skäl:

 • Alla minnestillverkare har avsevärt minskat sin produktion eftersom lagerlokalerna var överfulla med minnesprodukter. SK Hynix förväntar sig produktionsnedskärningar för flashminne fram till minst första halvåret 2024.
   
 • Det tar cirka fem månader att öka produktionen av wafer starts igen. Så när efterfrågan ökar igen kommer det att ta  fem till sex månader innan den första produktionen är tillgänglig – en tid då vi sannolikt kommer att se kortsiktiga inköp igen från OEM:er som inte planerat i förväg.
   
 • Dessutom förutser Gartner att 2023 blir det lägsta capex-året för DRAM på sju år och den lägsta för NAND på nio år. Det innebär att alla minnestillverkare spenderade historiskt lågt på ny utrustning, underhåll eller förbättringar av sina maskiner, och att komma ifatt med dessa investeringar kommer att ta 12 till 18 månader.
   
 • Dessutom fokuserar de stora tillverkarna på sina senaste teknologier som HBM och DDR5 som har större marginaler. När efterfrågan ökar kommer minnestillverkarna sannolikt att prioritera det högre marginalprodukterna och högvolymskunder, och kanske till och med frigöra tillverkningskapacitet för sina nyare produkter genom att avsluta äldre produktgenerationer.
   
 • Dessa är dock exakt de produkter som industriella tillverkare behöver. Även om det finns mindre, specialiserade tillverkare kommer det också att ta tid för dessa att öka produktionen. Dessutom tar det tid för OEM:er att testa och kvalificera nya produkter, vilket kan störa deras planering.

Det är en kritisk tid för minnesindustrin, såväl som för alla industriella tillverkare, och det har aldrig varit viktigare att hålla sig uppdaterad och planera framåt. För en sak som är säker är att användningen av halvledare bara kommer att öka – och det betyder att det bara finns en riktning för halvledarminnen, och det – för närvarande – är uppåt.


Neumonda grundades med ambitionen att bygga den mest omfattande expertisen inom minnesapplikationer under ett tak genom att kombinera minnesdistribution, produkttillverkning och IP.


Annons
Annons
Visa fler nyheter
2024-04-15 11:45 V22.4.27-2
Annons
Annons