Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
© Niroworld Dreamstime.com
Komponenter |

"Anskaffningsagentens" dom överklagad

Åklagaren har i dag överklagat tingsrättens frikännande dom i ett mål där är en man i 60-årsåldern åtalades misstänkt för grov olovlig underrättelseverksamhet mot Sverige och mot främmande makt.

Kammaråklagare Henrik Olin skriver i ett pressmeddelande att mannen i nästan tio års tid varit en anskaffningsagent för rysk militär underrättelsetjänst i Sverige. 

"Det beteendet har både tingsrätten och jag funnit bevisat. Jag tycker att det finns utrymme för att man ska tolka lagstiftningen om olovlig underrättelseverksamhet lite mer extensivt än vad den ganska försiktiga tingsrättsdomen kom fram till. Därför har jag i dag överklagat domen," fortsätter Henrik Olin i pressmeddelandet. 

Det var den 26 oktober som mannen frikändes av Tingsrätten. Mannen har till stora delar agerat på det sätt som åklagaren påstått, menar Tingsrätten i ett tidigare uttalande, men i målet har dock inte framkommit annat än att verksamheten enbart avsett teknikanskaffning och inte syftat till inhämtande av sådana uppgifter som kan utgöra spioneri.

Överklagandet har lämnats in till Stockholms tingsrätt, som sedan distribuerar det till Svea hovrätt. Det står i ett pressmeddelande. 


Annons
Annons
Visa fler nyheter
2024-05-14 07:33 V22.4.46-1
Annons
Annons